Grote overzichtstentoonstelling Isaac Julien in De Pont

Aanstaande zaterdag opent de spectaculaire tentoonstelling RIOT van de beroemde Britse kunstenaar Isaac Julien in De Pont. Zijn vorige film Ten Thousand Waves, die deel uitmaakt van de collectie van het MoMA en van de collectie van De Pont, was een wereldwijd succes. De Pont heeft nu de eer om de opvolger Playtime voor het eerst op zeven schermen te tonen in de centrale tentoonstellingszaal van het museum. De hoofdrollen zijn voor James Franco, Maggie Cheung en veilinghuismeester Simon De Pury, die in de film zichzelf speelt. In de intieme wolhokken van het museum worden eerdere films in 'single screen' versie getoond. Grote fotowerken, ontstaan in samenhang met zijn films, vullen de tentoonstelling aan. Deze unieke tentoonstelling loopt tot en met 31 mei en zal alleen in Tilburg te zien zijn.

In zijn films speelt Isaac Julien met feit en fictie, met schoonheid en kritiek en met de ruimte waarin zijn films worden getoond. Hij vertelt verhalen over etnische afkomst en maatschappelijke kwetsbaarheid, over seksualiteit en gender, over schoonheid en kapitaal. In Playtime richt hij de camera op de kunstwereld en geeft hij een verfrissende kijk op de verstrengeling van kunst en kapitaal.

'It's a game!', roept de, door acteur en kunstenaar James Franco vertolkte, kunstadviseur uit, terwijl hij zijn blik langs de met schilderijen gevulde wanden van een galerie laat gaan. Julien biedt een kritische, maar ook satirische blik op dat spel, dat het Grote Geld als inzet heeft en de dynamiek van de kapitaalmarkt als motor. De lege kantoorverdieping van de Hedge Fund manager in Londen, de bedrijvigheid op de beursvloer in Dubai of de glimlach van de veilingmeester, die een kostbaar bod met een hamertik bekrachtigt, ze hebben allen te maken met onzichtbare geldstromen, die ook in het leven van gewone mensen heftig kunnen ingrijpen; in dat van de IJslandse fotograaf, die alles kwijtraakte tijdens de financiele crisis van 2008 of in dat van de eenzame Filippijnse die zich in Dubai de gevangene voelt van haar rijke werkgever.

Het zijn onderwerpen die Julien persoonlijk raken. Even belangrijk voor hem is echter de taal waarin dergelijke thema's kunnen worden verbeeld en zijn films laten zich ook wel vergelijken met een muziekstuk, waarin verschillende stemmen in harmonie worden gebracht. De verschillende lagen van verhaal, ritme en geluid zijn niet in een keer te doorgronden, maar maken zijn werk des te intrigerender.

Isaac Julien (Londen, 1960) studeerde af aan St Martin's School of Art in 1984, was medeoprichter van Sankofa Film and Video Collective en Normal Films en gaf gastcolleges bij Harvard University. Hij werd voor zijn films The Long Road to Mazatlan en Vagabondia in 2001 genomineerd voor de Turner Prize en won eerder de Semaine de la Critique prijs voor zijn film Young Soul Rebels (1991).

Isaac Julien

RIOT

31 januari t/m 31 mei 2015