Brons met een gouden randje voor Vos

Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie

Brons met een gouden randje voor Vos

Nieuwegein/Tabor, 31 januari 2015 – Bij het wereldkampioenschap veldrijden in Tabor heeft Marianne Vos zaterdag een bronzen medaille behaald. Eerder op de dag was er ook al brons voor Max Gulickx.

Vos verdedigde de regenboogtrui, maar door een hamstringblessure leek zelfs deelname even onzeker. Toch liet de Brabantse zich niet kennen en nam na het startschot direct met een kopgroepje afstand.

Kopgroep

Concurrente Eva Lechner was al snel betrokken bij een valpartij, waardoor ze materiaalproblemen opliep. Haar kansen waren daardoor snel verkeken. Bij de eerste doorkomst lagen de Francaise Lucie Chanel, de Belgische Sanne Cant, de Francaise Pauline Ferrant Prevot en Vos op kop. Deze kopgroep hield niet de hele wedstrijd stand. Met nog twee rondes te gaan had Prevot een gat geslagen ten opzichte van de achtervolgers. In deze groep had Vos gezelschap van Cant, de Tsjechische Katherina Nash en de Britse Nikki Harris.

Eindstreep

In de finale wist Cant de Francaise bij te halen, waardoor de strijd om de derde plek in de achtervolgende groep losbarstte. Vos ging in de laatste ronde een nek aan nek race aan met Nash. De rijdster van RaboLiv beschikte over het meeste uithoudingsvermogen en kwam als derde over de finish. Haar ploeggenote Prevot wist Cant van zich af te houden en mag zich, na de verovering van de wereldtitel op de weg, nu ook de beste veldrijdster van de wereld noemen.

Meer zat er niet in

Vos leek vrede te hebben met het feit dat ze haar wereldtitel moest overdragen aan Prevot. “Ik heb het vandaag echt op techniek gered. Bergop was ik vandaag niet sterk. Meer dan dit zat er vandaag echt niet in. Als ik deze rit vergelijk met vorige week tijdens de wereldbeker in Hoogerheide was dit niet slecht.”

Sophie de Boer eindigde als tiende, Sabrina Stultiens als vijftiende en Sanne van Paassen als zeventiende.

Brons bij de junioren

De junior mannen beten vanochtend het spits af bij het wereldkampioenschap. Namens Nederland stond Nederlands kampioen Max Gulickx aan de start samen met Jens Dekker, Maik van der Heijden, Roel van der Stegen en Thijs Wolsink. Al snel ontstond er een kopgroep met de Belg Eli Iserbyt, de Deen Simon Andreassen en Gulickx. De Deen, die al de wereldtitel mountainbike pakte bij de junioren in 2014, nam de leiding.

In de tweede ronde dook de Amerikaan Gage Hecht op, waardoor het een spannende strijd werd om zilver tussen Iserbyt, Hecht en Gulicxk.

Meer grip

Halverwege de wedstrijd wisselde Gulicxk naar een fiets, waarop banden met een grover profiel zaten. Hierdoor had hij meer grip op het zachte en gladde parcours. Voor de Belg Iserbyt stond er nog geen nieuwe fiets klaar, waardoor hij nog een halve ronde met zijn bemodderde fiets door moest. Hecht en Gulicxk grepen hun kans en zetten Iserbyt op een achterstand. De Belg gaf niet op en vocht zich langzaam weer terug in de strijd om de medailles. Na kleine valpartijen van Hecht en Gulicxk nam Iserbyt zelfs de achtervolging over. Uiteindelijk moest de Nederlander het duel aangaan met de Amerikaan om de bronzen medaille. Door materiaalproblemen voor Hecht op de laatste meters snelde Gulicxk naar het brons achter de nieuwe wereldkampioen Andreassen en winnaar van het zilver Iserbyt.

Als vijfde eindigde Thijs Wolsink, tiende Roel van der Stegen en 26e Jens Dekker. Maik van der Heijden kwam als zevende over de finish, maar werd uit de uitslag geschrapt door een foutieve fietswissel.