Rondleiden en begeleiden: schoolgroepen in het museum


Tijdens deze cursus worden museummedewerkers en -vrijwilligers geschoold in de vaardigheid om hun passie voor erfgoed over te brengen op kinderen en jongeren tot 14 jaar, op een manier die past bij de vraag van het huidige, moderne onderwijs.

De cursus versterkt de didactische competenties. Er wordt tijdens de cursus gebruik gemaakt van bestaande filmfragmenten van schoolbezoeken aan musea in Gelderland. De cursus is ontwikkeld door EDU-Art, Gelderland en bestaat uit vier dagdelen. In de bijeenkomsten staan vier thema's centraal:

Dagdeel 1: De ontwikkeling van de begeleider en de ontwikkeling van kinderen
Dagdeel 2: Manieren waarop kinderen leren
Dagdeel 3: Communiceren met kindergroepen en actieve werkvormen voor een kindergroep
Dagdeel 4: Delen van ervaringen met het begeleiden van schoolgroepen en plannen voor aanpassing van de bestaande activiteiten

Tijd investering
De duur van de cursus bedraagt vier dagdelen (een dagdeel is drie uur). Met voorkeur dagdelen met een `lesvrije week' daartussen inplannen, zodat huiswerk gemaakt kan worden en geleerde vaardigheden eventueel in de praktijk van de museumrondleidingen uitgetest kunnen worden.

Aantal deelnemers per cursus
De cursus gaat van start vanaf acht deelnemers. Er kunnen maximaal twaalf deelnemers per cursus meedoen.

Locatie
Een museum naar keuze in de regio. Eventueel rouleren. Er wordt tijdens de cursus gebruik gemaakt van een beamer, laptop en een flapover. Eventueel kan SCEZ hierin voorzien. Koffie, thee en versnaperingen zijn voor rekening van het museum.

Kosten
Per deelnemers EUR 25,- (materiaalkosten, incl. BTW). Factuur ontvangt u na uw aanmelding.

Organisatie, informatie en aanmelden
SCEZ
Josien Pootjes, adviseur erfgoededucatie
E jm.pootjes@scez.nl
T +31 (0) 118-670604 | +31 (0) 06-40116603




------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Agenda data

* 3 februari 2015 t/m 3 juli 2015