Verkiezing Provinciale Staten / Waterschap 2015


Op woensdag 18 maart 2015 wordt in Nederland de verkiezing van de leden van Provinciale Staten gehouden. Op deze dag worden bovendien ook de leden van het algemeen bestuur van Waterschap Aa en Maas en Waterschap De Dommel gekozen.

Stemmen bij volmacht
Het is kiezers toegestaan om bij volmacht te stemmen. Daarbij gelden de volgende bepalingen.

A. Machtiging door schriftelijke aanvraag

* Bij de pijler Burgers en Bedrijven zijn kosteloos formulieren verkrijgbaar voor de verzoekschriften om bij volmacht te mogen stemmen.
* Het verzoek moet uiterlijk op vrijdag 13 maart 2015 door de kiezer bij de gemeente Laarbeek worden ingediend.
* Degene die zich bereid heeft verklaard als gemachtigde op te treden moet op de maandag 2 februari 2015 als kiezer zijn geregistreerd.
* Het verzoek wordt niet ingewilligd, wanneer het de verzoeker is toegestaan om met een kiezerspas aan de stemming deel te nemen.
* Bij inwilliging van het verzoek ontvangt de gemachtigde een volmachtbewijs.
* Een volmachtgever is niet bevoegd de volmacht in te trekken of zelf aan de stemming deel te nemen.

B. Machtiging door overdracht van de stempas

* De kiezer kan een andere kiezer die in dezelfde gemeente als kiesgerechtigde is geregistreerd machtigen om voor hem/haar te stemmen.
* De kiezer tekent het daarvoor bestemde gedeelte op de stempas of kiezerspas en laat de kaart door de gemachtigde mede ondertekenen.
* De kiezer draagt de in een volmachtbewijs omgezette stempas of kiezerspas over aan de gemachtigde.
* Ook moet de kiezer een kopie van een identiteitsbewijs aan de gemachtigde meegeven. Deze kopie moet de gemachtigde aan de voorzitter van het stembureau laten zien.
* Het overdragen van de in een volmachtbewijs omgezette stempas kan tot en met de dag van de stemming
* In tegenstelling tot de schriftelijk aangevraagde volmacht kan de volmacht die is verleend door overdracht van de stempas wel door de volmachtgever worden ingetrokken. Dit is mogelijk tot het moment van uitbrengen van de stem door de gemachtigde.

Een kiezer mag niet meer dan twee volmachten aannemen. De volmachtstem dient tegelijk met de eigen stem te worden uitgebracht.

Stemmen in een andere gemeente met een kiezerspas
Verblijft u op de dag van de verkiezing niet in de gemeente Laarbeek dan is het mogelijk om met een zogenaamde kiezerspas uw stem uit te brengen in een andere gemeente binnen de provincie Noord-Brabant of waterschap. Daarbij gelden de volgende voorwaarden.

A. Schriftelijke aanvraag

* Voor deze wijze van stemmen zijn kosteloos aanvraagformulieren verkrijgbaar bij de pijler Burgers en Bedrijven.
* Het aanvraagformulier en de stempas (indien reeds ontvangen) moeten uiterlijk op vrijdag 13 maart 2015 door de kiezer worden ingediend bij de gemeente Laarbeek.
* Het verzoekschrift wordt niet ingewilligd wanneer het de verzoeker is toegestaan om bij volmacht of per brief aan de stemming deel te nemen.
* Bij inwilliging van het verzoek wordt de stempas omgezet in een kiezerspas.

B. Mondelinge aanvraag

* Na ontvangst van de stempas dient de kiezer uiterlijk op dinsdag 17 maart 2015, 12.00 uur, deze te overleggen bij de pijler Burgers en Bedrijven.
* Het verzoek wordt niet ingewilligd wanneer het de verzoeker is toegestaan om bij volmacht aan de stemming te mogen deelnemen.
* Bij inwilliging wordt de overgelegde stempas omgezet in een kiezerspas.

Voor nadere informatie over de komende verkiezing kunt u terecht bij de pijler Burgers en Bedrijven van de gemeente Laarbeek telefoonnummer 0492 469 700.