Aids Fonds juicht plannen zelfstandig prostitutiebedrijf toe


5 february 2015

Aids Fonds juicht plannen zelfstandig prostitutiebedrijf toe

Het stadsbestuur van Amsterdam begint een haalbaarheidsonderzoek naar een door sekswerkers zelf te runnen prostitutiebedrijf, zo liet de gemeente vandaag weten. Het Aids Fonds juicht de komst van een zelfstandig prostitutiebedrijf toe. Marieke Ridder, programmaleider prostitutie bij Soa Aids
Nederland en het Aids Fonds: "Het biedt sekswerkers de ruimte om in eigen beheer hun positie te versterken zonder tussenkomst van exploitanten. Die zelfstandige positie is cruciaal voor een goede seksuele gezondheid en draagt bij aan een succesvolle soa- en hiv-bestrijding."

Om de plannen te realiseren, gaat de gemeente op zoek naar een partij die eigenaar wil worden van vijf prostitutiepanden. De beschikbare panden bevinden zich op de Wallen en hebben negentien werkplekken voor ongeveer vijftig sekswerkers.

Veel sekswerkers hebben al lang de wens hun eigen onderneming te exploiteren. De Amsterdamse welzijnsstichting HVO-Querido is bereid sekswerkers te begeleiden bij het opzetten van een raamprostitutiebedrijf. Op zijn vroegst kunnen sekswerkers vanaf juli hun eigen raambordeel runnen.

PROUD
PROUD, de nieuwe belangenvereniging voor sekswerkers, is ook blij met het haalbaarheidsonderzoek en wil graag een positieve bijdrage leveren aan het project.

Lyle Muns, woordvoerder van PROUD: "Door zelfexploitatie krijgen we nu eindelijk de mogelijkheid om zelf de meest ideale werkplek te maken. Het is dan ook een belangrijke stap in het versterken van onze positie."