La La La Human Steps

Persbericht

La La La Human Steps

14 januari 2015

De grote voorjaarstentoonstelling `La La La Human Steps' in Museum Boijmans Van Beuningen toont honderd kunstwerken uit de museumcollectie. Alle werken gaan over la condition humaine: het menselijk tekort. Vier topchoreografen maken speciaal voor de tentoonstelling een duet, dat eenmalig live en daarna permanent op film midden in de tentoonstelling is te zien.

Museum Boijmans Van Beuningen toont in de Bodonzalen grootschalig de eigen collectie: van klassieke meesters tot jong talent, van immense installaties tot kleine schilderijen, van ontzenuwende zwartgalligheid tot vermakelijke absurditeit. "Als je naar de collectie kijkt zie je dat kunstenaars van alle tijden en door alle disciplines uiterst persoonlijke beelden hebben gemaakt van de wereld. Die beelden zijn als het ware ondergronds met elkaar verbonden", aldus de samenstellers van de tentoonstelling Sjarel Ex (Directeur) en Els Hoek (Conservator Educatie).

4 x La La La Human Steps Museum Boijmans Van Beuningen gaat het experiment aan door vier choreografen, die een miljoenenpubliek bereiken, te vragen een duet te maken geinspireerd op de tentoonstelling. Scapino Ballet Rotterdam, La La La Human Steps uit Montreal en House of Makers (verbonden aan het Nationaal Ballet) maken elk een dansduet voor een man en een vrouw, waarbij het proces van aantrekken en afstoten gevisualiseerd wordt. Het Rotterdamse HipHopHuis presenteert een duel tussen street-dancers Ques en Claerence Person. Centraal in de tentoonstelling ligt een dansvloer waar de dansers gebruik van maken. De dans is een schakel in de tentoonstelling die tot vier keer de omgeving van de kunstwerken verandert en bepaalt.

La condition humaine

Een menselijk probleem wordt blootgelegd in deze verzameling van kunstwerken. Het begrip `condition humaine' is afkomstig van de aan het surrealisme verbonden schrijver Andre Malraux. In zijn belangrijke gelijknamige roman laat hij zien hoe mensen voortdurend in tweestrijd raken, verscheurd tussen hun verstand en hun passies. In een verhaal dat een paar dagen beslaat beschrijft hij de eeuwige menselijke dilemma's als: lust en liefde, beminnen en ontrouw, wraak en verraad, plicht en ambitie, leven en sterven. In Istanbul toonde het museum eerder een selectie kunstwerken uit de museumcollectie rondom dit onderwerp. Dit was een groot publiekssucces.

Kunstenaars

Vito Acconci, Bas Jan Ader, Carlos Amorales, Anoniem, Yael Bartana, Hans Bellmer, John Bock, David Claerbout, Joost Conijn, Dirck Vokertsz. Coornhert, Curt Ehrhardt, Jeroen Eisinga, Peter Feiler, Frans Floris, Yang Fudong, Cyprien Gaillard, Cornelis Cornelisz. van Haarlem, Siobhan Hapaska, HipHopHuis, House of Makers, Theo van Houts, Mike Kelley, Joachim Koester, Paul Kooiker, Tetsumi Kudo, Yayoi Kusama, Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin, Edouard Lock, Edouard Manet, Gery Mendes, Melvin Moti, Zwelethu Mthethwa, Bruce Nauman, Erkka Nissinen, Joachim Patinir, Piranesi, Robin Rhode, Pipilotti Rist, Jim Shaw, Cindy Sherman, Paul Thek, Salla Tykkae, Bill Viola, Andro Wekua, Ed Wubbe, Sylvie Zijlmans en Unica Zuern.

Veel hedendaagse kunst

Naast `La La La Human Steps' toont het museum dit voorjaar ook `In scene gezet', `Sensory Spaces 6 - Sara VanDerBeek', `De balkonkamers - Hammersho/i ontmoet de collectie', `Vedute Backstage' en 'Please write! Paul Thek en Franz Deckwitz: een kunstenaarsvriendschap'. Bij de tentoonstelling verschijnt op ARTtube.nl een video over de tentoonstelling en organiseert verschillende activiteiten waaronder een lezing door directeur Sjarel Ex. Voor meer informatie zie boijmans.nl.

La La La Human Steps opent tijdens de Art Rotterdam die plaats vindt van 5 - 8 februari in de Van Nelle Fabriek.

Met dank aan

De tentoonstelling `La La La Human Steps' is mogelijk gemaakt door de steun van de BankGiro Loterij.