Kansen voor LED-verlichting in Belgie

Gepubliceerd op: 27 januari 2015 | Gewijzigd op: 28 januari 2015

Bent u leverancier van LED-lampen en armaturen? En bent u geinteresseerd in zakendoen met Belgie? Vanwege bezuinigingen en stroomstoringen is duurzame verlichting steeds vaker de oplossing voor Belgische openbare ruimtes. Door de lage gebruikskosten en lange levensduur is LED-verlichting het ideale alternatief.

Nederlandse bedrijven verdienen hun geld voor een groot deel over de grens. Het ministerie van Buitenlandse Zaken steunt hen daarbij. Bedrijven kunnen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland terecht voor informatie over internationale afzetmarkten, financiering en investeringsmogelijkheden.

Verschillende niveaus

In Belgie is op verschillende niveaus aandacht voor het gebruik van zuinigere lichttechnologieen. Zo zijn de gewesten van Belgie verantwoordelijk voor de gewestwegen en moeten gemeenten en steden zorgen voor openbare verlichting in de eigen gebieden.

Volop zuinige initiatieven

Er zijn in Belgie al volop zuinige initiatieven met LED-lampen. Zo moeten gemeenten in Wallonie voor eind 2018 alle openbare verlichting hebben vervangen door LED-lampen. Viroinvalle het eerste dorp waar enkel LED-lampen branden in openbare ruimtes. Toch is er in heel Wallonie nog behoefte aan zo'n 60.000 LED-lampen, in Brussel is dat 78.300.

Lichtvisie Vlaanderen

Vlaanderen heeft een lichtvisie gepresenteerd waarin staat dat gewestwegen enkel waar nodig moeten worden verlicht. Hier liggen nog veek kansen voor LED-technologie. Daarnaast zijn er genoeg locale acties. Zo licht de gedimde straatverlichting van het dorp Sint-Genesius-Rode feller op als er iemand langskomt. Ook is er een proefproject met snelwegverlichting in Vlaanderen gestart, waar op dit moment leveranciers van LED-lampen nog erg welkom zijn.

Meer informatie

Interesse? Bezoek op 5 februari De dag van de openbare ruimte in Brussel met 'lichtvisie' als thema.