Bekroonde juryleden beoordelen designs van studenten

De VELUX Groep en Little Sun presenteren met trots Olafur Eliasson, Patricia Urquiola, Ije Nwokorie, Melody Sarudzayi Joachim en Koyo Kouoh als de internationale jury van de Natural Light ontwerpwedstrijd. Deze vijf op het gebied van architectuur, design en kunst bekroonde juryleden zullen gezamenlijk de door internationale designstudenten ontworpen zonne-lampen beoordelen. Het winnende ontwerp zal volgend jaar worden geproduceerd en verspreid in gemeenschappen die geen toegang hebben tot elektriciteit.

Natural Light is een internationale ontwerpwedstrijd gericht op studenten vormgeving van erkende onderwijsinstellingen over de hele wereld. De wedstrijd is erop gericht een zonnelamp te ontwerpen die voor een betaalbaar en duurzaam licht kan zorgen in gebieden die niet zijn aangesloten op het elektriciteitsnet. Studenten hebben nog tot 15 maart 2015 de gelegenheid hun ontwerpen in te dienen, waarna de jury in mei het winnende ontwerp bekend zal maken.

Juryvoorzitter Olafur Eliasson, een van de oprichters van Little Sun, is het meest bekend van zijn inspirerende kunstinstallaties zoals The weather project in Tate Modern te London (2003), Your black horizon tijdens de Biennale van Venetie (2005) en de New York City Waterfalls (2008). Olafur Eliasson: "Ik ben erg blij dat ik de jury van Natural Light mag voorzitten. Het is een geweldige kans om in contact te komen met getalenteerde studenten vormgeving. Het zijn jongeren met de kracht en energie die nodig is om op de wereldwijde problemen te kunnen reageren. Vooraanstaande en innovatieve ontwerpen kunnen echt een verschil maken voor de toekomst!"

Architectuur, design en kunst professionals

De overige juryleden brengen ieder veel kennis en ervaring mee vanuit hun eigen vakgebied. Zo is Patricia Urquiola op dit moment een van de meest onderscheidende namen in interieurdesign. Urquiola heeft gewerkt met top design merken zoals Moroso, Boffi, Foscarini en Missoni. Haar Fjord armstoel is onderdeel van de permanente collectie in het Museum of Modern Art in New York. Ije Nwokorie is de CEO van Wolff Olins, een van de meest invloedrijke organisaties ter wereld met klanten als Virgin Media, Skype en GE. Daarnaast is Nwokorie een actief supporter van creatieve industrieen in Afrika. Jurylid Melody Sarudzayi Joachim was voorheen betrokken bij Plan International en speelde een integrale rol in de oprichting van de Alight Zimbabwe Trust, de distributiepartner van Little Sun in Zimbabwe, waar ze vicevoorzitter van de board is.

Koyo Kouoh is een internationaal erkende curator, cultureel producer en oprichter en artistiek directeur van Raw Material Company, een centrum voor kunst, kennis en maatschappij in Dakar, Senegal. Koyo Kouoh: "Toegang tot natuurlijke hernieuwbare energie is een wereldwijd vraagstuk en een kritische uitdaging voor onze toekomst. Jonge ontwerpers inspireren om met deze uitdaging aan de slag te gaan is een toekomstvisie. Ik kan niet wachten om alle inspirerende inzendingen in de Natural Light competitie te zien."

Naast bovengenoemde specialisten maken Michael Rasmussen, CMD van VELUX A/S en de oprichter van Little Sun Frederik Ottesen de jury compleet. Als onderdeel van de viering van het 75-jarig bestaan van de VELUX Groep zal het winnende ontwerp in productie worden genomen en volgend jaar worden gedoneerd aan mensen in Afrikaanse gemeenschappen die geen toegang hebben tot elektriciteit. Gebruikmakend van het distributiemodel van Little Sun, zal de speciaal ontworpen zonnelamp vervolgens via plaatselijke verkoopagenten tegen betaalbare prijzen worden verkocht.

Lees meer over de internationale ontwerpwedstrijd en de richtlijnen op www.naturallight.org.

Over Little Sun

Little Sun is een maatschappelijke bedrijf en wereldwijd project opgericht door de wereldberoemde kunstenaar Olafur Eliasson en ingenieur Frederik Ottesen om te zorgen voor duurzaam, betrouwbaar en betaalbaar licht voor de 1,2 miljard mensen wereldwijd die niet zijn aangesloten op het elektriciteitsnet. Een gebrek aan licht beinvloedt namelijk hele gemeenschappen. Het eerste product van het project, de Little Sun zonnelamp, is wereldwijd zeer populair. Doordat mensen in de westerse wereld de lamp kopen, is het mogelijk de zonnelamp aan te bieden tegen gereduceerde en betaalbare prijzen. De zonnelamp is een schoon alternatief voor de giftige en dure lichtoplossingen zoals kerosine lantaarns. Little Sun pakt dit probleem op een duurzame manier aan. Door te werken met lokale verkoopagenten, wat zorgt voor banen en winsten op lokaal niveau zorgt Little Sun dat alle inspanningen ten goede komen aan de lokale gemeenschappen. Het project is officieel gelanceerd in juli 2012 in Tate Modern in Londen. Sindsdien zijn meer dan 200.000 Little Sun lampen wereldwijd verspreid, waarvan bijna de helft terecht is gekomen bij gemeenschappen zonder elektriciteit. In april 2014 ontving Little Sun het enorme bedrag van 5 miljoen dollar van Bloomberg Philanthropies, waardoor het mogelijk werd de activiteiten van Little Sun uit te breiden over het hele Afrikaanse continent. Kijk voor meer informatie op: www.littlesun.com

Over VELUX Nederland

Al meer dan 70 jaar creeert de VELUX Groep wereldwijd een betere leefomgeving voor mensen door te zorgen voor daglicht en frisse lucht door het dak. Ons productprogramma biedt daglichtoplossingen voor hellende en platte daken, zoals dakramen, lichtkoepels en modulaire lichtstraten. Daarnaast bestaat het assortiment uit vele typen raamdecoratie, zonwering, rolluiken, installatieoplossingen en intelligente bedieningssystemen. Deze producten helpen bij het creeren van een gezond en duurzaam binnenklimaat om in te werken, wonen of leren. Hieraan werken we met ongeveer 10.000 medewerkers in verkoopmaatschappijen en productievestigingen in meer dan veertig landen. VELUX Nederland B.V. is een volledig autonome dochteronderneming van de VELUX Groep, die onderdeel is van de VKR Holding A/S, een naamloze vennootschap volledig in handen van stichtingen en familie. Kijk voor meer informatie op: www.velux.nl.