Algerije zet deur open voor Nederlandse bedrijven

Nieuwsbericht | 05-02-2015

Algerije wil nauwer samenwerken met Nederland op economisch gebied. Dat zegt minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) donderdag in Algiers, waar zij op bezoek is met een delegatie van Nederlandse bedrijven.

In Algerije is nu nog een klein aantal Nederlandse bedrijven actief. `Het is niet de makkelijkste markt om voet aan de grond te krijgen. Daarom zijn we hier: om contacten te verdiepen en om handelsbarrieres te slechten. Uit al mijn gesprekken blijkt dat Algerije de deur graag open zet voor onze bedrijven', zegt Ploumen.

Kansen

Ploumen heeft met de Algerijnse overheid afgesproken een strategisch partnerschap aan te gaan om de wederzijdse handel te versterken. Ook sprak zij steun uit voor de toetreding van Algerije tot de Wereldhandelsorganisatie. Er liggen voor Nederlandse bedrijven in Algerije veel kansen, onder meer op het gebied van maritieme infrastructuur en land- en tuinbouw. Ploumen: `Er bestaat hier een grote honger naar kennis en technologie. Bouwers van duurzame kassen kunnen in Algerije terecht, net als deskundigen op het gebied van veehouderij en waterexperts.'

Energie

Volgens de minister is Algerije een belangrijk land, in een regio waar veel gaande is. `We hebben een brede relatie met Algerije, er zijn veel gemeenschappelijke belangen. Door het aanhalen van onze economische banden kunnen we ook beter samenwerken op thema's als veiligheid en energie', aldus Ploumen.

De minister sprak tijdens haar bezoek met de ministers van Buitenlandse Zaken Handel, Energie en Landbouw. Ze sprak onder meer haar waardering uit voor de Algerijnse inspanningen om in Mali bij te dragen aan vrede en stabiliteit. Ook liet ze zich informeren over mensenrechten, migratie en de positie van vrouwen in Algerije. Daarnaast opende Ploumen een handelsforum voor bedrijven uit beide landen en bezocht ze staatsoliebedrijf Sonatrach.