Mona Keijzer: PGB's snel uitbetalen

05/02/2015 - Er moet snel een oplossing komen voor alle problemen met de uitbetaling van de Persoonsgebonden Budgetten (PGB's). Een oplossing zou kunnen zijn dat het eerste kwartaal alvast uitbetaald wordt zodat de Sociale Verzekeringsbank (SVB), die de uitbetalingen regelt, de tijd heeft om zijn computersysteem op orde te krijgen. Dat opperde CDA-kamerlid Mona Keijzer deze week tijdens een debat over de chaos die ontstaan is nu het grootste deel van de PGB's niet uitbetaald is in januari. Afgelopen weken ontstond grote opschudding toen bleek dat de uitbetalingen niet op tijd betaald konden worden. Keijzer: "Het gaat in ieder geval om 170.000 mensen die in januari hun salaris niet gehad hebben. Deze mensen moeten ook gewoon de huur betalen, hun telefoon en boodschappen. We horen nu al verhalen van mensen die hun werk opzeggen om snel ergens anders aan de slag te gaan. Dat treft weer kwetsbare burgers die afhankelijk zijn van hun zorgverlener."

Keijzer: "Deze wijziging is al in 2012 besloten. De staatssecretaris heeft steeds gezegd dat mensen geen last zouden hebben van alle veranderingen. En toch loopt het nu mis, terwijl er van alle kanten aan de bel getrokken is. Waarom is er niet eerder ingegrepen?"

In het debat heeft het CDA duidelijk proberen te krijgen of van te voren wel goed nagedacht is over de vraag aan welke eisen het computersysteem van de SVB moest voldoen om deze nieuwe taak goed uit te voeren. Deze duidelijkheid is er wat de CDA-fractie betreft nog niet. Keijzer: "Hier is het laatste woord nog niet over gesproken. Dit is wel van belang om te achterhalen of al deze onrust bij budgethouders en zorgverleners had kunnen worden voorkomen."

Van Rijn heeft in het debat excuses gemaakt voor de problemen. Hij heeft beloofd dat binnen 10 dagen alle declaraties betaald zijn. Mona Keijzer: "Dat gaan we dus volgen, en als het niet geregeld is staan we hier weer. We krijgen meldingen binnen van telefoons bij de SVB die niet opgenomen worden, een computersysteem dat plat ligt, documenten die kwijt zijn, en mensen die een verkeerd bedrag ontvangen. Een gevolg wat ons betreft van teveel taken die in te korte tijd bij allerlei instanties over de schutting gekieperd zijn. Haastige spoed is zelden goed."