Slangenverbod voor eigenaar ontsnapte cobra

Breda, 6 februari 2015

Slangenverbod voor eigenaar ontsnapte cobra

De officier van justitie eiste vandaag een verbod voor twee jaar voor het houden van slangen voor de man die vorig jaar verantwoordelijk was voor de ontsnapping van een giftige slang in Made (N-B). Conform de eis van het OM legde de kantonrechter de man ook een voorwaardelijke werkstraf van 50 uur op. De man werd in de strafzaak niet veroordeeld voor het betalen van de kosten die de gemeente maakte voor de zoektocht naar de slang.

De Naja Nivea, een volgens de slangenexpert temperamentvolle Kaapse cobra met een lengte van ongeveer 60 á 70 centimeter, wist rond 4 september 2014 te ontsnappen uit een terrarium in een woning in Made (N-B). Op 6 september rond half tien kon de giftige Cobra door de eigenaar worden gevangen. Het dier werd aangetroffen in de schuur van de buren. De eigenaar hield de cobra in een terrarium met schuifdeuren zonder deugdelijk slot in de slaapkamer. De man had nog 15 andere giftige slangen in huis.

Een beet van de cobra kan voor mensen dodelijk zijn. De ontsnapte slang zorgde in de kinderrijke buurt voor veel onrust. Ouders van kinderen werden geadviseerd de kinderen onder begeleiding naar school te brengen en sportverenigingen gelastten trainingen en wedstrijden af. De gemeente huurde een slagenexpert in, die de zoektocht naar de slang coördineerde. De gemeente zette o.a. vier bewonersbrieven, social media en twee NL-Alertberichten om de omgeving te informeren, toen zij in de vroege ochtend van 5 september werden geconfronteerd met het vermiste gevaarlijke reptiel.

De officier achtte bewezen dat de man uit Made onvoldoende zorg droeg voor het onschadelijk houden van het gevaarlijke dier. De straf die daarvoor passend was volgens het OM was een voorwaardelijke werkstraf van 50 uur, met een verbod tot het houden van slangen gedurende twee jaar. De officier hield rekening met het feit dat de melding van de vermissing door de eigenaar snel was gemeld aan de autoriteiten. Ook hield het OM rekening met de (internationale) media-aandacht. In de strafzaak tegen de slangeneigenaar heeft de gemeente zich gevoegd als benadeelde partij. Met andere woorden de hoge kosten die de gemeente Drimmelen heeft moeten maken, wilde de gemeente vergoed zien van hun inwoner. De schadevergoeding voor die kosten wees de kantonrechter niet toe. De gemeente kan de kosten nog voor een civiele rechter claimen.