Bijzonderheden uit het Limburgs Parlement van 06 februari 2015

Tijdens de laatste reguliere vergadering voor de Statenverkiezingen van 18 maart 2015 ging het Limburgs Parlement akkoord met een aanpassing van het huidige sportbeleid en met provinciale ondersteuning voor de Limburgse jeugdhulp in 2015. Op verzoek van de VVD vond er een interpellatie plaats naar aanleiding van de actualiteiten in het project Tram Vlaanderen-Maastricht.

Accentennotitie sport: `Limburg Beweegt!'

Met de vaststelling van de accentennotitie ging het Limburgs Parlement akkoord met het aanpassen van het huidige sportbeleid. Deze aanpassing is nodig op basis van de actuele maatschappelijke ontwikkelingen en opgaven, de ontwikkelingen in de Sportzone Limburg, de behoefte van de stakeholders rondom sport, analyses en evaluaties. Op basis van de aanpassing kunnen keuzes worden gemaakt voor een effectiever en efficienter Limburgs sportbeleid, waarin de rol en toegevoegde waarde van de Provincie zijn aangescherpt.

Structuurversterking sociaal domein - jeugdzorg

Het Limburgs Parlement heeft bij de behandeling van de begroting voor 2015 en eerder al met de motie van juni 2014 Medendorp c.s. inzake structuurversterking sociaal domein, de wens uitgesproken om ondersteuning te blijven geven aan het proces van transitie en transformatie in de jeugdzorg in de periode na 1 januari 2015, de datum waarop de provinciale jeugdzorgtaken zijn overgedragen aan gemeenten. Deze wens is uitgewerkt in het voorstel Structuurversterking sociaal domein, uitwerking programmalijn 3.3 jeugdzorg Programmabegroting, waarmee het Limburgs Parlement akkoord ging. Met dit besluit werd in de vergadering door het Limburgs Parlement een moment gemarkeerd van een afsluiting van een periode van 25 jaar waarin met grote betrokkenheid van Provinciale Staten, Gedeputeerde Staten en ambtelijke organisatie uitvoering is gegeven aan de wettelijke taken in de jeugdzorg.

Tijdens de behandeling werd de motie Medendorp c.s. inzake: Slechtere gezondheid? Onderzoek de oorzaak! Deze motie, mede gebaseerd op diverse onderzoeken en metingen waaruit blijkt dat de gezondheidssituatie in Limburg achterblijft bij de gemiddelde Nederlandse situatie, heeft tot doel het college van Gedeputeerde Staten te vragen hier nader onderzoek over uit te laten voeren. De motie werd aangenomen.

Moties vreemd aan de orde van de dag

Over onderwerpen die niet geagendeerd staan kunnen Statenleden tijdens de vergadering moties indienen, de zogenaamde moties vreemd aan de orde van de dag.

* Motie Moison inzake onderzoek duurzame inzet gelden gemeentelijke Enexis-aandelen

Deze motie met als doel een onderzoek in te stellen naar de mogelijkheid om opbrengsten van de verkoop van Enexis-aandelen door Limburgse gemeenten aan de Provincie Limburg in te zetten voor een duurzaam investeringsfonds, te beheren door de provincie, ten gunste van energiemaatregelen voor burgers met lagere inkomens op lokaal niveau, werd verworpen.

* Motie Titulaer c.s. inzake onderkenning (grensoverschrijdende) radicalisering

De aanvankelijk ingediende motie werd mede naar aanleiding van het uitvoerige debat gewijzigd en vervolgens door het Limburgs Parlement aangenomen. Met deze motie worden Gedeputeerde Staten opgeroepen om aanvullend aan activiteiten van politie en justitie ook vanuit de Provincie ondersteuning te bieden gericht op het signaleren, voorkomen en bestrijden van radicalisme en daarbij gebruik te maken van euregionale contacten.

De motie Van Wageningen over een nieuw plan inzake duurzame energiecentrales werd door de indiener ingetrokken op basis van toezeggingen van het college van Gedeputeerde Staten.

Interpellatie Tram Vlaanderen-Maastricht

Statenleden hebben het recht om een interpellatie aan te vragen. Het doel hiervan is om tijdens de Statenvergadering mondeling informatie te krijgen van Gedeputeerde Staten en/of de Commissaris van de Koning over het gevoerde beleid of bestuur. De VVD (Van den Akker) deed een verzoek om interpellatie naar aanleiding van de actuele berichtgeving over problemen in de (financiele) voortgang in het project Tram Vlaanderen-Maastricht en de onderlinge communicatie hierover tussen de betrokken partijen/overheden. Ook het afleggen van verantwoording aan Provinciale Staten werd aan de orde gesteld. De vragen werden beantwoord door verantwoordelijk gedeputeerde Van der Broeck waarbij deze bevestigde dat de tramverbinding nog steeds gewenst wordt; al dan niet naar het station Maastricht. Hij zegde toe Provinciale Staten - eventueel vertrouwelijk - op de hoogte te blijven houden over ontwikkelingen en onderzoeksresultaten die binnenkort verwacht worden. Tijdens de interpellatie diende Statenlid Van den Akker c.s. een motie in, waarmee Gedeputeerde Staten wordt opgeroepen om te bevorderen dat de verhouding tussen alle betrokken partijen goed blijft, nader te onderzoeken waarom de problemen pas zo laat bekend werden en het Limburgs Parlement actief te blijven informeren over voortgang en bevindingen. Deze motie werd aangenomen.

Verder ging het Limburgs Parlement zonder verder debat akkoord met

* Het voorstel inzake het onderzoeksrapport van de Zuidelijke Rekenkamer `de Provincie Limburg als lerende organisatie'. De ZRK heeft dit onderzoek verricht op verzoek van de Controlecommissie naar aanleiding van vragen van de Onafhankelijke Statenfractie Limburg inzake het verstrekken van financiele bijdragen aan projecten en het monitoren daarvan. De aanbevelingen van de ZRK werden door het Limburgs Parlement overgenomen.

* De basisrapportage groot project Openbaar Vervoer (OV).

* De basisrapportage groot project overname Maastricht Aachen Airport (MAA).

Als extra controle-instrument voor een beperkt aantal als risicovol ingeschatte projecten (de zogenaamde grote projecten) kent het Limburgs Parlement de Regeling Grote Projecten. Een van de eerste belangrijke stappen in het traject van een groot project is het vaststellen van de basisrapportage: een nulmeting waarop verdere effectmeting en rapportage op afwijkingen mogelijk is.

* Het voorstel inzake actualisering van een aantal regelingen en verordeningen van Provinciale Staten.

* Het voorstel Verordening elektronische bekendmaking, waarmee het voor de Provincie mogelijk is om alleen nog maar op elektronische wijze te publiceren.

* Het voorstel Transitiefonds Limburgse Woningmarkt.

* Het voorstel Concretiseringsplan regionale media. Dit plan in de vorm van een pilot is gericht op een verbindende rol van de Provincie door publieke en private spelers in de provincie en de Euregio met elkaar in contact te brengen op het gebied van media.

Tenslote stelde het Limburgs Parlement een brief vast die gericht wordt aan Provinciale Staten van Gelderland waarin vertrouwen wordt uitgesproken in de gezamenlijke realisatie van de elektrificatie van de Maaslijn.

Het Limburgs Parlement maakte geen gebruik van het recht om wensen en/of bedenkingen vast te stellen bij het voornemen van Gedeputeerde Staten om deel te nemen in een uit te geven lening door de Nederlandse Waterschapsbank N.V.