Vrijdag 6 februari, internationale dag tegen vrouwenbesnijdenis


Desert Flower Foundation genereert awareness maar kan ook een oplossing bieden voor besneden vrouwen

AMSTERDAM, 20150205 -- 6 Februari is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot internationale dag tegen de vrouwenbesnijdenis. De VN hoopt hiermee awareness te genereren tegen deze gruwelijke en van oudsher tribale traditie. Wereldwijd zijn er meer dan 130 miljoen vrouwen en meisjes besneden en nog eens 30 miljoen meisjes lopen het risico besneden te worden.

Desert Flower Foundation, opgericht door Waris Dirie, wil niet alleen awareness genereren maar ook een oplossing bieden voor besneden vrouwen. In mei 2014 is het Desert Flower Surgical Training Center in Amstelveen geopend door Dr. Refaat B. Karim en Dr. Judith Dekker, waar vrouwen een hersteloperatie kunnen ondergaan. Ook kunnen artsen uit heel Europa door Dr. Karim worden onderwezen in het verrichten van deze reconstructie. Dr. Karim is een plastisch chirurg gespecialiseerd in genitale chirurgie en Dr. Dekker is gynaecoloog. De operatie is gericht op de reconstructie van de clitoris en indien mogelijk de schaamlippen. Na 18 maanden kan 72-75% van de geopereerde vrouwen weer seksueel normaal functioneren. Dr. Karim en Dr. Dekker verrichten deze operaties pro bono, mede dankzij giften. “De vrouwen die zich melden voor een operatie zijn geen slachtoffer maar sterke vrouwen die afrekenen met hun verleden” aldus Dr. Karim.

In Nederland lopen jaarlijks 40 meisjes het risico alsnog besneden te worden in hun thuisland. In Nederland is dit verboden maar dat weerhoudt sommige ouders er niet van alsnog over te gaan tot deze gruwelijke ingreep. “Een moeder die zelf een hersteloperatie heeft ondergaan zal haar eigen dochter nooit laten besnijden” aldus Dr. Karim.





Desert Flower Foundation Benelux