Voorbereidingen Stadslandbouwfestival ERGroeit in volle gang


1e educatieve Stadslandbouwfestival van Nederland

Rotterdam, 20141208 -- ERGroeit, hét Stadslandbouwfestival van Nederland, vindt komend jaar voor de derde keer plaats. ERGroeit is geïnspireerd op Green Thumb Grow Together uit New York, een beweging voor gemeenschappelijk tuinieren. GTGT ondersteunt meer dan 600 gemeenschappelijke tuinen door middel van maandelijkse workshops. Paul de Graaf - medeoprichter van Eetbaar Rotterdam - werd na een bezoek aan dit evenement zo enthousiast, dat hij een Nederlandse versie heeft geïnitieerd. Met nog maar 2,5 maand te gaan zijn de voorbereidingen voor de derde editie van ERGroeit in volle gang. Op 14 februari 2015 pakt het festival uit met 20 inhoudelijke en veelal praktische workshops.

De eerste twee jaar van het festival leverde lovende en enthousiaste reacties op “Ga zo door, super leuk en interessant” en “Ik kom zeker terug om nog mee workshops te kunnen volgen”. Het workshopprogramma bestaat uit nieuwe en succesvolle bestaande workshops met als thema’s zaaien, telen en oogsten. Onderwerpen daarbij zijn bijvoorbeeld ‘Hoe betrek ik mijn huurbaas bij mijn groene project’, het kweken van paddestoelen en balkontuinieren. Dit jaar gaat het programma nog een stap verder. ERGroeit gaat meer en meer inzetten op de voedselveerkracht van Rotterdam, het overbrengen van ambachtelijke kennis met betrekking tot voedselproductie en verwerking. Op die manier worden waardevolle kenniskringlopen gecreëerd, die van grote betekenis zijn voor de stad.Daarmee krijgen ook beginnende ondernemers een podium om zichzelf te presenteren en te ontwikkelen. Naast het opdoen van kennis ontstaan nieuwe contacten en samenwerking; Michael Moerman van Stadskip: “Door die ene workshop kreeg ik de kans om kennis te maken met een geïnteresseerde groep mensen. De workshop werd met veel enthousiasme ontvangen. Naar aanleiding van de workshop ben ik op facebook het project Stadskip begonnen (zie: www.stadskip.nl)”. En Natalie Laats (Stadslandbouw Schiebroek): “Wij hebben op ERGroeit voor het eerst een workshop Turkse sarma en gozeleme maken gegeven.  We hebben geleerd hoe je dit stap voor stap moet regelen en hoe je het moet uitleggen aan je gasten.”

Net als vorige jaren wordt de dag afgerond met de bijzondere en inspirerende lunch van Cateringa en Companen, een moment bij uitstek voor verrassende ontmoetingen en heerlijk eten.

De twee eerste succesvolle edities laten zien dat ERGroeit een blijvertje is. ERGroeit wordt georganiseerd door een team van onafhankelijke stadslandbouwdeskundigen en -liefhebbers. Voor actuele ontwikkelingen van ERGroeit volg: http://www.eetbaarrotterdam.nl/ergroeit/





Eetbaar Rotterdam