Ministerraad van 13 februari 2015


Door Sarah Delafortrie, Christophe Springael
Gepubliceerd op 13/02/2015

De ministerraad vergaderde op vrijdag 13 februari 2015 in de Wetstraat 16 onder het voorzitterschap van eerste minister Charles Michel.

De ministerraad nam de volgende beslissingen:

* Bedragen voor de verblijfsmachtiging en -toelating op Belgisch grondgebied

Op initiatief van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken keurt de ministerraad in tweede lezing een ontwerp van koninklijk besluit goed dat de bijdrage vastlegt die de administratieve kosten gedeeltelijk dekt voor de behandeling van bepaalde aanvraagen voor een machtiging of
toelating tot verblijf op het Belgische grondgebied.

* Deelname van Defensie aan operatie ATALANTA 2015

De ministerraad gaat op voorstel van minister van Defensie Steven Vandeput akkoord met de Belgische deelname aan operatie ATALANTA van de Europese Unie in 2015. Die operatie bestrijdt piraterijacties in de Golf van Aden en voor de Somalische kust.

* Instemming met het verdrag over de namaak van medische producten

De ministerraad keurt een voorontwerp van wet goed dat instemt met het verdrag van de Raad van Europa over de namaak van medische producten en gelijkaardige misdrijven die een bedreiging vormen voor de volksgezondheid*.

* Herziening van het samenwerkingsakkoord dat de modaliteiten en de financiering van de luchtvaartnavigatiedienstverlening regelt op de Belgische luchthavens

In het regeerakkoord staat dat de regering een nieuw samenwerkingsakkoord zal sluiten met de gewesten om de modaliteiten en de financiering van de luchtvaartnavigatiedienstverlening op de Belgische luchthavens te regelen, op basis van het principe 'de gebruiker betaalt'.

* Samenwerkingsakkoord tussen de federale staat en de gewesten over de toepassing van de EMAS-verordening

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Leefmilieu Marie-Christine Marghem een voorontwerp van wet goed rond de instemming met het samenwerkingsakkoord tussen de federale staat en de drie gewesten over de toepassing van de Europese verordening inzake de vrijwillige deelneming
van organisaties aan een communautair milieubeheer- en milieuauditsysteem (EMAS).

* Tarifering per eenheid van farmaceutische specialiteiten

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block een ontwerp van koninklijk besluit goed over de farmaceutische specialiteiten.

* Opstarten van een comite ad hoc Kinderbijslag

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block het opstarten van een comite ad hoc Kinderbijslag goed, dit in het kader van de hervorming van de kinderbijslag voorzien in de zesde staatshervorming en de regionalisering van de
kinderbijslag.

* Verhoging van het minimumpensioen van zelfstandigen

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Zelfstandigen Willy Borsus en minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine een ontwerp van koninklijk besluit goed over de harmonisering in de pensioenregelingen.

* Bepalingen betreffende de pensioenen van de overheidssector

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine een voorontwerp van wet goed over bepalingen betreffende de pensioenen van de overheidssector. Die bepalingen werden voorgelegd aan het sociaal overleg in Comite A.

* Aanduiding van de effectieve en plaatsvervangende leden van de gemeenschappelijke erkenningscommissie van de ondernemingsloketten

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Middenstand, Zelfstandigen en KMO's Willy Borsus de procedure goed voor de aanduiding van de effectieve en plaatsvervangende leden van de gemeenschappelijke erkenningscommissie*.

* Overheidsopdracht voor de uitbesteding van een aantal visumtaken

De ministerraad gaat akkoord met het voorstel van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders om een overheidsopdracht van diensten op te starten voor de uitbesteding van een aantal visumtaken in Belgische diplomatieke en consulaire posten.

* Regie der Gebouwen: Douane en Accijnzen en FAVV

De ministerraad gaat op voorstel van minister belast met de Regie der Gebouwen Jan Jambon akkoord met twee dossiers die betrekking hebben op de Regie der Gebouwen.

* Eigendomsoverdracht door de Staat aan het Vlaamse Gewest

De ministerraad keurt op voorstel van eerste minister Charles Michel een ontwerp van koninklijk besluit goed dat de eigendomsoverdracht regelt van onroerende goederen die behoren tot de industriezone Rumst, van de Staat naar het Vlaamse Gewest.
* Tussenkomst van Finexpo in aanvragen voor exportkrediet

De ministerraad gaat akkoord met het voorstel van staatssecretaris voor Buitenlandse Handel Pieter De Crem om 20 aanvragen voor exportkrediet goed te keuren.

* Organisatie van de Hoge Raad van Financien

De ministerraad keurt in tweede lezing en op voorstel van minister van Financien Johan Van Overtveldt een ontwerp van koninklijk besluit goed over de organisatie van de Hoge Raad van Financien.

* Aanduiding van een lid van het Auditcomite van de Federale Overheid

De ministerraad keurt een ontwerp van koninklijk besluit goed dat een lid van het Auditcomite van de Federale Overheid aanduidt.

* Deelname van Defensie aan de opdracht UNIFIL in 2015

De ministerraad gaat op voorstel van minister van Defensie Steven Vandeput akkoord met de Belgische deelname aan opdracht United Nations Interim Force in Lebanon (UNIFIL) in 2015.

Termen:

* Ministerraad

Bron
RSS

Logo of 'FOD Kanselarij van de Eerste Minister - Algemene Directie Externe Communicatie' FOD Kanselarij van de Eerste Minister - Algemene Directie Externe Communicatie
Wetstraat 16
1000 Brussel
Belgie
+32 2 287 41 07 +32 2 287 41 92
http://www.presscenter.org

Contacten

Sarah DelafortrieSarah Delafortrie
Communicatieattache
Wetstraat 16, 1000 Brussel, Belgium
+ 32 2 287 41 07
+ 32 486 357 888
vCard downloaden
Christophe SpringaelChristophe Springael
Communicatieattache
Wetstraat 16, 1000 Brussel, Belgium
+32 2 287 41 92
+32 477 59 14 37
vCard downloaden