Lichtroutes langs de mooiste plekken in Laak op Valentijnsdag

Den Haag, 5 februari 2015 - Laak geeft licht op zaterdag 14 februari! 'Ga op Valentijnsdag mee op een van de drie gratis lichtroutes, die Laak van een heel andere kant laten zien dan je gewend bent.' Deze uitnodiging heeft Stichting Quartier Laak op brede schaal laten uitgaan voor bewoners van het stadsdeel, en voor iedereen die nieuwsgierig is naar Laak. Quartier Laak - een initiatief van Laakbewoners Sandra van de Waart, Petra Hiemstra en Jurienne Hollaar - wil deelnemers trakteren op een leuke dag, en tijdens de routes vooral ook laten zien wat duurzame verlichting voor de wijk kan betekenen: een veiliger en fraaier woonomgeving. Alle routes staan uitgebreid beschreven op www.quartierlaak.nl. Daar kunnen deelnemers zich ook aanmelden.

Familie-, wandel- en fietsroute

Veel plaatsen in de wijk waar de routes langs komen, gebouwen, straten, pleinen, zijn die dag spectaculair uitgelicht. Onder meer het plein voor de Haagse Hogeschool, Drijfkracht aan de Waldorpstraat, kunstenaarsatelier Maakhaven aan de 1e Lulofsdwarsstraat, het Laaktheater aan de Ferrandweg, de Laakweg en het Havenkantoor. Er valt niet alleen veel moois te zien, er is ook steeds iets te beleven, of iets te eten en drinken. Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk en beginnen vanaf 15.15 uur.

Deelnemers kunnen meedoen aan een familieroute door Spoorwijk, met veel workshops en activiteiten voor kinderen. Er is ook een wandelroute vanaf het Jonckbloetplein, en een fietsroute die start aan de Komeetweg in de Binckhorst. Deelnemers aan alle routes komen rond 20.30 uur aan bij de fraai verlichte Galleria op het Slachthuisplein voor het slotfeest.

Buiten de routes

Er zijn ook activiteiten buiten de drie routes. Paviljoen Kobus biedt eerder op de dag een Valentijnslunch aan. Wie de verlichting vanaf het water wil zien, kan mee met het Zeekadetkorps Den Haag voor een rondvaart vanaf Paviljoen Kobus aan de Trekvliet om 17.00 uur en om 19.30 uur. Woonzorgcentrum Wenkebach aan de Noordpolderkade ontvangt belangstellenden vanaf 18.30 voor een bijzonder optreden van een Pure Voice-koor, met drankjes en hapjes. Ook hiervoor geldt: aanmelden op de website.

Waarom lichtroutes?

Bewoners, ondernemers en ook bezoekers van Laak geven herhaaldelijk aan dat de doorgangsroutes door Laak nu niet uitnodigen om de wijk te bezoeken of om er langer te blijven. Sommigen ervaren zelfs een gevoel van onveiligheid en fietsen het liefst snel door de wijk. Met deze lichtroutes op 14 februari wil Quartier Laak, laten zien hoe anders het kan zijn. Hoeveel veiliger en fraaier Laak is als het duurzaam wordt verlicht. Quartier Laak werkt bovendien samen met andere partijen aan een permanente, duurzame lichtroute.

Een breed gedragen idee

Een lichtroute in Laak is een idee uit de wijk zelf. Ondernemers en bewoners uit de wijk sloten aan om samen tot uitvoering te komen. De lichtroutes zijn zo 'in co-creatie', en met financiele ondersteuning van de gemeente Den Haag, Fonds 1818, Stichting DOEN en HABO GWW vormgegeven. Het is de manier waarop Quartier Laak graag al haar ideeen en projecten uitvoert. Petra Hiemstra: "We wilden concreet met duurzame verfraaiing aan de slag; Laak verduurzamen en verfraaien zijn twee van onze belangrijkste doelstellingen. En we merkten al snel hoe graag bewoners, ondernemers en organisaties zich wilden verbinden aan een evenement als deze lichtroutes om het moois in de wijk naar voren te halen. De interesse was overweldigend!"

www.quartierlaak.nl