Artist in residence en Expositie My Back Ground - Marieke Bolhuis bij Het Kunstcentrum

Persbericht

Artist in residence en Expositie My Back Ground - Marieke Bolhuis bij Het Kunstcentrum

Op 14 februari 2015 zal kunstenaar Marieke Bolhuis, die bekend staat om haar beelden van gips, lampen van glasscherven en fotografie op aluminium, de expositie My Back Ground openen in Het Kunstcentrum. Echter zal Marieke op 4 februari al intrekken bij Het Kunstcentrum in Zaandam om als artist in residence vier zeer diverse installaties te gaan maken. Iedereen is welkom om dit creatieve werkproces te volgen en te beleven.

Marieke Bolhuis zal vier nissen, vier werelden creëren in Het Kunstcentrum. Door middel van bewerkt stof en gordijnen maakt ze een landschap; intimiteit. Elke nis is een altaar, waar glas en licht de sfeer bepalen. Beelden, foto’s en lampen staan opgesteld, vormen de voorstelling, maar zijn aan verandering onderhevig. Hoe het er op de opening uit zal gaan zien, staat nog lang niet vast. Marieke weet als geen ander dat niets zo loopt als dat je verwacht.

In de nissen zullen voorstellingen gemaakt worden die te maken hebben met de oorsprong van de mens, de oorsprong van Marieke zelf. Maar ook de verre reizen, die Marieke heeft gemaakt op zoek naar deze oorsprong, spelen een grote rol in haar werk.

Marieke Bolhuis studeerde aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunst te Amsterdam en aan de A.K.I. in Enschede. Sinds 2003 fotografeert zij gebieden die van bijzonder belang zijn voor de geschiedenis van de aarde en van de mensheid. Daarvoor reisde zij naar het vroegere Mesopotamië, Japan, Tenerife en IJsland, Lanzarote, Jordanië, Japan en Turkije. Foto’s van objecten van aarde gerelateerd materiaal (klei en glas), vervaardigd in het atelier, plaatst ze in de gefotografeerde landschappen en benadrukt zo hun onderliggende historische en geologische betekenis.

Het werk van Marieke Bolhuis bevindt zich in vele privé en publieke verzamelingen. Via de collectie van het Ministerie van Buitenlandse zaken zijn haar foto’s te zien in Nederlandse ambassades in Abu Dhabi, Dubai, Shanghai, Teheran, Manilla en Washington. Marieke Bolhuis zal op 19 februari een lezing houden over haar werk en haar creatieve werkproces; wat haar beweegt en hoe ze dat vertaald naar iets concreets, iets tastbaars.

Artist in Residence 4 t/m 14 februari 2015

Opening expositie 14 februari 2015 / 15:00 - 17:00 uur

Expositie 14 februari – 21 maart 2015

Lezing 19 februari 2015 20:00 – 21:30 uur (aanmelden op info@kunstcentrum.nl)