Aktie Schone Maas: wie helpt mee?


Gemeente Mook en Middelaar werkt aan het opschonen van de Maasoevers in Limburg.

Project Schone Maas

Dit doet ze samen met diverse partijen binnen het project `Schone Maas'. Na een `hoogwaterperiode' blijft er veel zwerfafval op de oevers achter. Op 11 april vindt er een opschoonactie plaats waarbij de verenigingen kunnen meehelpen met het opschonen van trajecten langs de Maas.

Zwerfafval, een gevaarlijk probleem

Zwerfafval langs het water is een actueel probleem. Het zorgt niet alleen voor een lelijk landschapsbeeld, het is ook slecht voor het milieu, de flora en fauna en de mens. Daarnaast veroorzaakt het `plastic soep' in zeeen en oceanen. Grote plastics veranderen door zonlicht en golfslag in
`microplastics', die niet meer uit het water te verwijderen zijn. Het gevolg: talloze dieren krijgen de microplastics binnen, waardoor het uiteindelijk ook weer op ons bord belandt!

Samen oevers opschonen

Er wordt al veel zwerfafval opgeruimd langs de Maas en beken in Limburg. Toch blijft er helaas nog veel troep liggen. Daarom werken o.a. provincie Limburg, Rijkswaterstaat Zuid-Nederland, gemeenten, terreinbeheerders en natuurorganisaties samen in het project Schone Maas.

Oproep

Welke verenigingen willen hieraan meedoen en in ruil daarvoor 200 euro verdienen? Dit kan door een trace langs de Maas op te schonen. Wanneer een vereniging interesse heeft, verzoeken wij u een mail te sturen naar Carola van de Runstraat, emailadres:
carola.vanderunstraat@mookenmiddelaar.nl. Iedere vereniging stelt een groep samen van 10-15 enthousiaste personen die een trace willen opschonen. U krijgt materialen zoals handschoenen, knijpers, vuilniszakken en verzamelcontainers. Maximaal 8 verenigingen kunnen deelnemen dus meld je snel
aan!!

Terreinen

Wanneer een terreineigenaar bezwaar heeft tegen het lopen over het terrein, alsmede het schonen van het terrein, verzoeken wij u vriendelijk dit, voor 15 maart, te melden bij Carola van de Runstraat, middels bovenstaand emailadres.

Meer informatie

Wilt u meer weten over dit zwerfafvalprobleem? Kijk op www.schonemaas.nl.