Mysterieuze vondsten en workshops in Huis van Hilde tijdens voorjaar..


17 februari 2015 - Nieuwsartikel

Vanaf vrijdag 20 februari zijn in de nieuwe aanwinstenvitrine van Huis van Hilde mysterieuze prehistorische vondsten te zien.

De doorboorde schijven en conische objecten van aardewerk zijn tijdens opgravingen bij de N23-Westfrisiaweg ontdekt en stellen archeologen voor een raadsel. Wie denkt te weten waar ze voor zijn gebruikt, kan meedoen met een prijsvraag. Tijdens de voorjaarsvakantie regio Noord zijn er in het
archeologiecentrum ook leuke kinderactiviteiten.

De schijven zijn opgegraven langs het trace van de N23- Westfrisiaweg, een nieuwe verbinding tussen Alkmaar en Enkhuizen. Voordat het daadwerkelijke werk aan de weg begint, vindt onder andere archeologisch onderzoek plaats. Hiermee zorgt de provincie dat er geen belangrijk archeologisch
materiaal verloren gaat tijdens de werkzaamheden. Bij Hoogkarspel troffen de archeologen in greppels uit de Late Bronstijd (1100-800 v. Chr.) naast potten, bekers, schalen, en aardewerken lepels deze schijven aan. Het is niet bekend waar ze voor hebben gediend.

Bezoekers kunnen een kijkje nemen bij de vitrine in museumcafe Hildes Heerlykhyd (entreebewijs niet nodig) en meedoen met een prijsvraag (tot 27 maart 2015). De meest plausibele verklaring wordt beloond met een verrassingspakket; de winnaar wordt 27 maart bekend gemaakt via
www.huisvanhilde.nl.

De Vondst van de Maand is een maandelijks terugkerende activiteit in Huis van Hilde; er is ook elke maand een lezing over de betreffende vondst en een toepasselijk gerecht in het museumcafe.

Kinderactiviteiten

Voor kinderen vanaf 4 jaar is er van alles te doen tijdens de vakantie (23 februari t/m 1 maart 2015).

* Maandag 23 februari: Dromenvangers maken. Bijgeloof: een dromenvanger vangt boze dromen op en bewaart mooie dromen. Dromenvangers die je zelf gemaakt hebt, werken natuurlijk het beste.
* Dinsdag 24 februari: Groene en blauwe vingers. Een variatie op Delfts blauw aardewerk verven en groene vingers kweken: glazen potjes beschilderen in Delftsblauwe stijl en boontjes planten.
* Woensdag 25 februari: Ridders en jonkvrouwen. Aan de slag met papier, lijm en glitters en je eigen ridderhelm, schild, prinsessenhoed en toverstaf maken.
* Donderdag 26 februari: Cupcakes versieren. Gewoon omdat het leuk is! Lekker eten deden ze vroeger ook al.
* Vrijdag t/m zondag: knutselen en kleuren (gratis)

Workshops tussen 13.00 en 16.00 uur, EUR 2,50 per persoon (na entree, aanmelden ter plaatse). Uiteraard kunnen kinderen ook met een ArcheoPaspoort zelf op onderzoek uit in de tentoonstelling en het ArcheoLab.

Huis van Hilde is tijdens de voorjaarsvakantie regio Noord ook op maandag geopend.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tweet
Deel