Gemeente Winsum | Voorstel veiligere spoorwegovergangen Winsum


Gepubliceerd op: 17 februari 2015

ProRail en gemeente Winsum stellen oplossingen voor om 17 van de 23 spoorwegovergangen in de gemeente veiliger te maken. Het gaat om zowel onbewaakte als bewaakte overgangen. De oplossingen in het onderzoeksrapport, dat is afgestemd met de provincie Groningen en nu definitief is, varieren.
Voorstel voor de Voslaan in Winsum is een nieuwe weg parallel aan het spoor aanleggen naar een veiligere spoorwegovergang. Op de spoorwegovergang aan de Voslaan vonden vorig jaar twee dodelijke ongevallen plaats.

Kosten

Het realiseren van de nu voorgestelde oplossingen zou bijna 5,5 miljoen euro kosten. Het is nog niet bekend of er voldoende geld beschikbaar komt om alle maatregelen uit te voeren. Het rapport met de oplossingen wordt binnenkort aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu aangeboden.
ProRail, gemeente, provincie en ministerie gaan daarna in overleg over het geld dat nodig is om de oplossingen uit te voeren. Na akkoord van het ministerie met provincie en gemeente over de financiering kan ProRail opdracht geven voor de werkzaamheden. Het rapport is voor inwoners en andere
belangstellenden in te zien op www.winsum.nl.

Oplossingen

Gemeente en ProRail willen nu eerst weten wat omwonenden, grondeigenaren en mensen die veel gebruik maken van de spoorwegovergangen, vinden van de voorgestelde oplossingen. Komende periode bespreekt de gemeente de oplossing per overgang met deze groepen. De voorgestelde oplossingen varieren
van omrijden via een nieuwe weg langs het spoor tot het installeren van beveiligingsinstallaties, slagbomen, hekken of de aanleg van een veetunnel. Daarnaast worden voor drie spoorwegovergangen maatregelen voorgesteld om diepladers, grote vrachtwagenopleggers met weinig ruimte tot de grond,
veilig te kunnen laten oversteken.

ProRail en gemeente Winsum deden in overleg met de provincie Groningen afgelopen maanden onderzoek naar het veiliger maken van de spoorwegovergangen in de gemeente. De gemeente Winsum telt 11 onbewaakte en 12 bewaakte spoorwegovergangen.

Wilt u meer weten? Lees dan verder op de pagina over veiligere spoorwegovergangen, ook te vinden met de link onderaan deze pagina.

Spoorwegovergang Voslaan Winsum