Fatach-ambtenaar beschoten in Gazastad

in Israel / door Mike Durand / op 17/02/2015 om 11:38

Mamoon Sweidan, een Fatach-ambtenaar in Gazastad, is maandagochtend beschoten toen hij in zijn auto wilde stappen. Volgens Sweidan was het duidelijk een moordaanslag, meldt het PA-persbureau Ma'an. Sweidan kwam er zonder kleerscheuren af, maar twee van zijn beveiligers raakten gewond tijdens het vuurgevecht dat volgde op de beschieting. De gemaskerde schutters wisten te ontkomen in een Subaru.

Dit is maar een incident in een lange reeks gewelddadigheden tussen Fatach en Hamas in de door Hamas geregeerde Gazastrook.

De zondag daarvoor werd de auto van Fatach-ambtenaar Abed al-Munim Ramadan Tahrawi begoten met een brandbare vloeistof en in brand gestoken. De daders konden ontvluchten. Eerder die dag werd in Jabaliya, in het noorden van Gaza, de auto van een voormalig hoge Hamas-ambtenaar in de brand gestoken.Ook hier konden de daders ontkomen. En op 20 januari werd de auto van een voormalig Hamas-beveiliger in Gazastad opgeblazen.

De incidenten leidden tot geagiteerde reacties van Hamas- en Fatach-leiders. Beide beschuldigen de andere partij ervan dat hij de in april 2014 overeengekomen regering van nationale eenheid in gevaar brengt, die een einde zou moeten maken aan de zeven jaar politieke verdeeldheid tussen de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook.