Fiasco dreigt voor Leidsche Rijn Centrum

Onderzoek: ruim tweederde winkelketens niet naar nieuw winkelcentrum

FIASCO DREIGT VOOR LEIDSCHE RIJN CENTRUM

HILVERSUM – De bouw van een enorm nieuw winkelcentrum in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn dreigt op een fiasco uit te lopen. Meer dan tweederde van 32 grote winkelketens heeft geen interesse zich te vestigen op Nederlands grootste Vinex-locatie. Dat blijkt uit een nog niet gepubliceerd rapport van onderzoeksbureau Q&A, dat in het bezit is van actualiteitenprogramma EenVandaag. Het onderzoek bevestigt waarschuwingen dat er in Leidsche Rijn voor de leegstand gebouwd wordt. Volgens vastgoedbedrijf Corio stevent Leidsche Rijn af op een ‘retailramp die zijn gelijke niet kent’.

De gemeente Utrecht omschrijft Leidsche Rijn Centrum nog steeds als het ‘gezellige tweede stadshart van Utrecht’. Maar inmiddels is het een hoofdpijndossier voor alle betrokken partijen. Waar jaren geleden in de nieuwbouwwijk was gerekend op meer dan 100.000 inwoners zijn dat er nu slechts 30.000. Door de economische crisis kampt de retail met grote problemen.

Animo

Uit onderzoek van Q&A Research in opdracht van vastgoedfonds Corio, dat het nieuwe centrum gaat exploiteren, blijkt dat er onder winkelketens bedroevend weinig animo is om zich in Leidsche Rijn te vestigen. Van de 32 ondervraagde (grote) formules, overwegen er in het beste geval 10 zich in het centrum te vestigen. Als het centrum (substantieel) kleiner wordt, loopt dat op naar 19. Winkelketens noemen als belangrijke reden om niet naar Leidsche Rijn te komen de aanwezigheid van diverse andere centra in de directe omgeving die ook al met veel leegstand kampen.

Retailramp

Retailkenners waarschuwen al langer dat Leidsche Rijn Centrum te groot wordt. Aanvankelijk bevatte het plan 48.000 m2 aan winkeloppervlakte. Dat is al verkleind naar 38.000 m2. De gemeente Utrecht buigt zich momenteel over een voorstel van projectontwikkelaar ASR om het project nog verder te verkleinen met 6.000 m2. Maar ook in die omvang stevent het nieuwe centrum volgens exploitant Corio af op een ‘retailramp’. In een brief aan de gemeenteraad pleit het vastgoedbedrijf voor een omvang van maximaal 18.000 m2. Wethouder Kees Geldof (VVD) zegt in EenVandaag dat een centrum van die grootte niet bespreekbaar is. ,,Een derde heeft er wel trek in. Als het centrum er eenmaal is, kan je zorgen dat het aantrekkelijk wordt.”