Weekoverzicht Defensie-operaties

Nieuwsbericht | 17-02-2015 | 16:00

Nederlandse trainers en coalitiepartners zijn in Irak gestart met het opleiden van 8 pelotons Koerdische Peshmerga-strijders. Zij behoren tot de Irakese strijdkrachten. Een overzicht van Defensie-operaties in de week van 9 tot en met 15 februari.

De cursisten volgen een infanterieopleiding. Ze leren hoe ze terreurorganisatie ISIS op de grond kunnen bevechten. Pelotons die de afgelopen weken deelnamen aan een proefopleiding, presteerden aan het front opmerkelijk beter dan andere eenheden, zo bleek.

De Nederlandse F-16's, strijdend tegen terreurorganisatie ISIS, maakten 17 vluchten boven verschillende provincies van Irak. Ze zetten daarbij 8 keer wapens in.

Mali

Special forces hielden meerdaagse patrouilles in Noord-Mali en zijn vervoerd en bevoorraad door Chinook-transporthelikopters. Apache-gevechtshelikopters en onbemande ScanEagles maakten verkenningsvluchten.

Antipiraterij

Zr.Ms. Johan de Witt begon aan de antipiraterijoperatie Atalanta. Het marineschip patrouilleerde voor de kust van Somalie. De NH90- en A109-boordhelikopters voerden verkenningsvluchten uit. De Amerikaanse USNS Joshua Humphreys bevoorraadde de Johan de Witt.

Een Nederlands boardingteam ondersteunde het Duitse FGS Luebeck bij zijn antipiraterijtaken. Later stapte eenzelfde team aan boord van FGS Bayern, dat de taken van de Luebeck overnam. De Bayern patrouilleerde vervolgens in de Golf van Aden.

Beveiligingsteams van mariniers, zogenoemde Vessel Protection Detachments, beschermden verschillende koopvaardijschepen tegen mogelijke door piraterij.

Afghanistan

Nederlandse militairen trainden Afghaanse eenheden in Mazar-e-Sharif zelfstandig te opereren. Dat gebeurde voor de NAVO-operatie Resolute Support.

Kanaal

Marineduikers van Zr.Ms. Luymes vonden en borgen het lichaam van een van de vermiste opvarenden van de Urker visserskotter Z85 Morgenster. Het schip verging op 28 januari in het Kanaal tussen Engeland en Frankrijk.

Operaties binnen het Koninkrijk:

Marechaussee

De Koninklijke Marechaussee hield een 35-jarige militair uit Spijkenisse aan. De man had op Marktplaats een automatisch vuurwapen uit de Tweede Wereldoorlog aangeboden. Behalve dit onklaar gemaakte wapen vond de marechaussee in zijn woning seinpistolen, munitie en hulzen. Zij namen alles in beslag. De militair is na verhoor vrijgelaten. De marechaussee doet verder onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie.

Explosievenruimers

Explosievenruimers van Defensie kwamen 22 keer in actie: 19 keer voor het ruimen van bommen uit de Tweede Wereldoorlog en 3 keer voor een geimproviseerd explosief. Op de Noordzee ruimden mijnenjagers van de marine 2 explosieven.

Medisch transport

Een Cougar-transporthelikopter van de Koninklijke Luchtmacht bracht een patient van Terschelling naar het ziekenhuis in Sneek.

Een ingehuurde helikopter van Noordzee Helikopters Vlaanderen - met luchtmachtarts aan boord - haalde op de Noordzee een opvarende met een gebroken enkel van een koopvaardijschip.