Zilvervossen Stichting AAP gaan verhuizen

Zilvervossen Stichting AAP gaan verhuizen

Zilar en Plata naar Kasteelpark Born in Limburg

17 februari 2015 Almere - Zilvervossen Zilar en Plata verhuizen morgen, woensdag 18 februari, naar Kasteelpark Born. Ze hebben drie maanden in de quarantaine gezeten van Stichting AAP waar ze gecontroleerd zijn op ziektes. Nu ze gezond zijn bevonden, gaan ze naar het kasteelpark waar ze een prachtig verblijf krijgen. Zilar en Plata, een mannetje en een vrouwtje, werden afgelopen november in Zandvoort gespot. Ze zwierven daar rond op een begraafplaats waar ze de graven vernielden. De bezoekers vonden het eng dat de dieren hier los rondliepen. Waarschijnlijk hebben particulieren, voor wie ze onhoudbaar werden, hen op straat gezet. Duurzaam Fauna Advies heeft ze gevangen, waarna ze tijdelijk werden ondergebracht bij AAP.

Zilvervossen zoals Zilar en Plata komen in de natuur niet voor. Ze zijn speciaal gefokt voor de bontindustrie om jassen van te maken en zijn het niet gewend om te overleven in de natuur. In Nederland is het fokken van vossen voor de bontindustrie al een tijd verboden, maar sommige mensen houden ze nog wel als huisdier.

David van Gennep, directeur van Stichting AAP: "Zilar en Plata zijn vrij tam en gaan redelijk makkelijk om met mensen. Daaruit kun je opmaken dat ze als huisdier zijn gehouden. Maar deze dieren zijn totaal niet geschikt voor in huis; ze maken alles kapot. Het blijven nou eenmaal niet-gedomesticeerde dieren". Van Gennep legt uit dat Zilar en Plata een goed voorbeeld zijn van het belang van een positieflijst. Deze huisdierenlijst werd 1 februari ingevoerd en bevat een overzicht van welke diersoorten wel en niet geschikt zijn als huisdier. "Zo'n lijst voorkomt een hoop ellende voor de dieren en teleurstellingen voor de eigenaren. Tot nu toe zijn er zo'n honderd soorten beoordeeld. De overige dieren, waaronder de zilvervos, worden de komende maanden beoordeeld."

De vossen en hun verhaal bleven niet onopgemerkt. Kasteelpark Born zag de zilvervossen in november op televisie en was gelijk enthousiast. Het park is al een tijdje op zoek naar een maatje voor zilvervos Foxy die in het park woont. Het park nam contact op met AAP, waar ze vanzelfsprekend erg blij waren dat er zo snel een nieuw thuis voor de dieren beschikbaar was.

Als Zilar en Plata morgen aankomen bij het kasteelpark, zullen ze in een verblijf van 20 bij 20 meter geplaatst worden. Dit is een natuurlijk ingericht verblijf met een vijver en allerlei planten. Vanuit het verblijf kunnen ze alvast een glimp opvangen van Foxy. Als ze een beetje gewend zijn, worden ze met Foxy samengevoegd en kunnen ze ongestoord kattenkwaad uithalen.