Tjongerschans beoefend instorting tribune Thialf

Vrijdagmiddag 13 februari om 13.20 uur wordt de spoedeisende hulp van ziekenhuis de Tjongerschans gebeld door de meldkamer Noord Nederland: "Er zijn drie ambulances onderweg vanuit het Thialf naar het ziekenhuis. Er is een deel van de tribunes is ingestort, meer informatie hebben we niet." Zo begint de oefening in de Tjongerschans. Een realistische en realtime oefening om medewerkers de effecten van een groot incident te laten ervaren, samen te werken, inzicht te krijgen in triage-, opvang- en behandelcapaciteit en om de werkwijze zoals beschreven in het Ziekenhuis Rampen Opvang Plan (ZiROP) te testen. Medewerkers van bureau GHOR Fryslan van Veiligheidsregio Fryslan begeleiden de Tjongerschans bij de voorbereiding en uitvoering van deze oefening. De oefening werd gefinancierd door Cycloon van het Acute Zorg Netwerk Noord Nederland.

Onder andere door het begeleiden van oefeningen in Friese ziekenhuizen wil de GHOR in de voorbereiding op een crisis een bijdrage leveren aan risicobewustzijn van en de samenwerking tussen zorginstellingen en andere betrokkenen zodat de Friese bevolking tijdens een crisis verantwoorde zorg kan blijven ontvangen.

Scenario van de oefening

Op 12, 13, 14 en 15 februari werden in het Thialf IJsstadion de WK afstanden gereden, dit hebben we gebruikt als scenario voor de oefening. Het evenement trekt altijd veel bezoekers. Ook een groot aantal medewerkers van de Tjongerschans is aanwezig, de personeelsvereniging heeft kaarten weten te bemachtigen. Om ongeveer 13.15 uur tijdens de 1500 meter van de heren stort onder hevig lawaai vak L in en neemt een deel van vak K en M mee. Er valt een groot aantal slachtoffers onder het publiek, sporters en officials. De hulpdiensten rukken massaal uit.

ZiROP voor waarborgen verantwoorde zorg

Wanneer duidelijk wordt wat de omvang van het incident is, stelt de Tjongerschans het zogenaamde Ziekenhuis Rampen Opvang Plan (ZiROP) in werking. In dit plan staat beschreven hoe het ziekenhuis handelt tijdens een ramp of crisis zodat ze de stroom slachtoffers goed op kan vangen en verantwoorde zorg kan blijven leveren. Bij het inwerking stellen van het ZiROP worden extra medewerkers gealarmeerd en de interne organisatie wordt opgeschaald en geinformeerd. Aan de oefening werkten naast de spoedeisende hulp ook de OK, IC, Radiologie, het behandelcentrum en de receptie mee. Zij kregen te maken met in totaal 46 slachtoffers. Dit grote aanbod aan slachtoffers werd gesimuleerd met ETS-simulatie. Een spelsysteem waarbij onder andere personeel en slachtoffers (inclusief letsel) gesimuleerd worden met magneetpoppetjes. De slachtoffers/poppetjes werden door zogenaamde runners naar een ruimte gebracht waar medewerkers van de SEH voor een magneetbord staan en de slachtoffers opvangen. Ook kwamen het Crisis Team en het Operationeel Team in actie. Zij hebben, afzonderlijk van elkaar, besproken hoe zij het incident in werkelijkheid zouden aanpakken, in een zogenaamde table-top-oefening.

Eerste reacties deelnemers

Na de oefening is van alle betrokkenen gelijk een eerste reactie gevraagd. Natuurlijk waren er de nodige leermomenten, er kunnen altijd dingen beter, maar de eerste reacties waren positief. Daarnaast hebben alle betrokkenen een evaluatieformulier in gevuld en waarnemers hebben hun bevindingen op papier gezet. De komende weken zullen deze gegevens verwerkt worden in een evaluatieverslag. De Tjongerschans en bureau GHOR zullen de eventuele verbeterpunten oppakken.

Reageren?

Voor meer informatie over de oefening kunt u contact opnemen met bureau GHOR Fryslan per mail of telefonisch via 088 22 99 770.