Eerste Nederlandse Boekhandelsprijs 2014 voor Birk van Jaap Robben

Birk, het romandebuut van schrijver Jaap Robben, heeft de eerste Nederlandse Boekhandelsprijs gewonnen. Het boek kreeg een kwart van de ruim vierhonderd stemmen die door boekverkopers werden ingestuurd. Het vergaarde daarmee tweemaal zo veel stemmen als de nummer 2.

De prijs is een initiatief van boekhandelaar Gerda Aukes. Omdat in Nederland, in tegenstelling tot vele andere landen, geen literaire prijs bestond die door de gezamenlijke boekhandels werd gedragen, nam zij het initiatief tot het organiseren van de Nederlandse Boekhandelsprijs. Het concept was even eenvoudig als doeltreffend: boekhandelaren konden hun stem uitbrengen op hun favoriete roman. Op 14 maart wordt, tijdens het Lezersfeest in Haarlem, de prijs aan Jaap Robben uitgereikt. `Deze prijs is een enorm compliment', reageerde de auteur op het nieuws. `De boekhandelaren zijn onafhankelijk, ze lezen veel en ze kennen het literaire landschap als geen ander. Fantastisch dat ze Birk zo waarderen.'

Uitgeverij De Geus komt ter gelegenheid van de uitverkiezing met een speciale, luxe gelimiteerde editie, die in een oplage van 2000 exemplaren verkocht zal worden via de boekhandel. Vanaf 26 februari ligt deze feestelijke druk van Birk in de winkel.