Culinair Vikingweekend op het Middeleeuws Erf


18 februari 2015Hoe ging het tien eeuwen geleden met koken en eten? Het centrum voor Natuur- en Milieueducatie ging op zoek naar het antwoord op deze vraag. Het resultaat kunt u zien op zaterdag 21 en zondag 22 februari tijdens een Vikingweekend op Landgoed Schothorst. Dan worden diverse
kookdemonstraties gegeven en proberen de Vikingen recepten uit.
ketels boven het vuur

In de middeleeuwen was niet al het voedsel voorhanden zoals we dat nu kennen. Zo waren er in de Lage Landen geen tomaten, paprika's of aardappelen. Wat er wel was, weten we onder andere door archeologische vondsten, eetresten in kookpotten en aanwijzingen voor het houden van dieren. De oude
sagen van de Vikingen reppen ook over banketten met uitgebreide maaltijden.

Er zijn ook teksten over voeding. Een van de bekendste is de Capitulare de villis uit de tijd van Karel de Grote. In de lijst staan 73 planten die werden gebruikt voor zowel het koken als het maken van medicijnen. De Karolingers waren tijdgenoten van de Vikingen.

De kookdemonstraties worden gegeven op het Middeleeuws Erf. Dit is geopend zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur, zondag van 12.00 tot 16.00 uur.

Facebook Twitter LinkedIn NuJij Email