Ondernemersmiddag gastheren en gastvrouwen

Maandag 16 februari 2015 vond de jaarlijkse Ondernemersmiddag voor Nationaal Park Gastheren en -vrouwen plaats in Restaurant De Drentsche Aa in Schipborg.

Hendrik Oosterveld, voorzitter van het Overlegorgaan Drentsche Aa, opende de middag. Dhr. Oosterveld blikte terug op het afgelopen jaar en gaf de aftrap naar een nieuw uitdagend jaar waarin we blijven samenwerken en investeren in en met elkaar. Het jubileumjaar 2015 staat in het teken van het 50 jaar gedachtenplan. Op 11, 18, 25 en 28 maart organiseert NP Drentsche Aa in het kader van dit jubileumjaar, een Drentsche Aa cursus, Hoe kwam de Drentsche Aa op de kaart? Belangstellenden kunnen zich aanmelden tot 4 maart.

Dhr. Jan Albert Westenbrink, directeur Marketing Drenthe vertelde over marketing in zijn algemeenheid en spitste kort toe op de Drentsche Aa. Dhr. Westenbrink prees de opzet en werkwijze van het Drentsche Aa gastheerschapnetwerk. Het Drentsche Aa verhaal sluit goed aan op het `sterke merk' positie van Drenthe. Drenthe raakt je, Drenthe doet wat met je. Marketing is continue verbinding maken. Vanuit Marketing Drenthe een kijk op NP Drentsche Aa:

-heeft een eigen karakter

-is een deel van een groter geheel

-is een trekpleister

-heeft een meerwaarde in de relatie met Groningen

-heeft een heel breed aanbod voor de bezoeker en de bewoner

-is nog relatief onbekend en dat is iets om over na te denken.

Je moet gebruik maken van de juiste kanalen om je te laten leiden naar datgene waar je naar toe wilt.

Ineke Noordhoff, projectmanager Kenniscentrum Landschap RUG Groningen, vertelde over de totstandkoming van het boek dat wordt uitgegeven in het kader van het jubileumjaar 50 jaar gedachtenplan Drentsche Aa. De titel van het boek is `Landschapsbiografie van de Drentsche Aa' en telt ruim 500 pagina's. Op donderdag 2 juli (inschrijving vanaf 1 april) wordt een congres georganiseerd met diverse lezingen, workshops en excursies. Tjdens het congres wordt ook de biografie gepresenteerd. Belangstellenden kunnen zich nu al inschrijven voor het boek. Winkelprijs: *34,95, voorintekenprijs *28,50.

Ineke deelt mede dat de 5 foto's die gemaakt zijn door Ulco Glimmenveen voor Nationaal Park doeleinden alleen dit jaar beschikbaar worden gesteld voor Gastheren en -vrouwen, voor bijvoorbeeld het maken van een placemat oid. Voor meer informatie zie: www.BOKD.nl

Kees Folkertsma gaf in de pauze een toelichting op Green Deals en book different. Internationaal (IUCN) en Nationaal is er steeds meer aandacht voor duurzaam toerisme. In december 2014 is er een Green Deal Duurzaam Toerisme afgesloten met een groot aantal partijen (zie http://goo.gl/CLk1FL), met steun van het ministerie van EZ. Vanuit deze deal is een project in de maak waarbij het ECNC (www.ecnc.nl) voor ongeveer 5 gebieden in Nederland wordt onderzocht hoe zij het label "Quality Destination" kunnen krijgen. Via de website www.bookdifferent.com (aparte stichting) kan dan niet alleen op accommodaties worden gezocht, maar ook op duurzame bestemmingen/gebieden. Het Nationaal Landschap Drentsche Aa lijkt hier zeer geschikt voor. Bovendien kan ook het Gebiedsfonds Drentsche Aa als goed doel aan deze website worden gekoppeld. Zie het voorbeeld Kostbaar Salland: http://kostbaarsalland.bookdifferent.com/nl

We hebben afgesproken dat we dit traject gaan verkennen en hierbij ook de vergelijking maken met het `European Charter for Sustainable Tourism' van onze eigen organisatie EUROPARC. Zie http://www.european-charter.org/home/

Vragen tijdens ondernemersdag:

1. Interesse in GreenDeal `a bookdifferent?

2. Interesse voor werkbezoek met groep Gastheren & Gastvrouwen Drentsche Aa?

3. Bezoek cooeperaties van gebiedsondernemers (Het Groene Woud / Het Groene Hart)?

Mark Tuit, projectleider IVN Drenthe, gaf een workshop Leren Arrangeren (samenwerken binnen nieuwe coalities). Hoe kom je tot meer samenwerking? Leef je in: in de wereld van bestuurders, doelgroepen, partners, vernieuwers en overige aanbieders. Om te komen tot arrangementen zijn er competenties nodig: durf de grenzen van je eigen wereld over te gaan en belangrijk punt is bestuurlijke sensitiviteit. Een uitwerking van klantgericht zijn en omgevingbewust.

"Uitstappen is moeilijk, maar uitdagend" "Samen succesvol een nieuw pad in slaan"

De Gastheren en -vrouwen van het Nationaal Park werden aan het werk gezet. De opdracht was om een arrangement samen te stellen rondom het thema 50 jaar Gedachtenplan Drentsche Aa. Dit arrangement wordt uitgevoerd in De Week van de Drentsche Aa, eind juni. Er kwamen fantastische arrangement ideeen naar voren die nader worden uitgewerkt. Een mooie samenwerking tussen de Gastheren en-vrouwen

Gezelligheid, kennismaking en uitwisseling stonden deze middag voorop maar daarnaast hadden we weer een boeiend, leerzaam en actief programma. De middag werd gezamenlijk afgesloten onder genot van een hapje (streekprodukt) en drankje.