`Bedrijven niet laten betalen voor inspectie'


* MKB >
* Nieuws >
* Nieuwsbericht

`Bedrijven niet laten betalen voor inspectie'

19 februari 2015
`Bedrijven niet laten betalen voor inspectie'

MKB-Nederland en VNO-NCW willen dat minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stopt met het voorbereiden van een voorstel om bedrijven in de zwaarste risicocategorie te laten betalen voor inspecties. Handhaving van wet- en regelgeving is in het algemeen belang en moet dus uit de
algemene middelen worden betaald, vinden de ondernemersorganisaties. Het kabinet moet geen nieuwe bedrijvenbelasting opleggen om de eigen bezuinigingen op het toezicht te compenseren, schrijven zij in een brief aan Asscher.

Verkeerd signaal
De ondernemersorganisaties wijzen erop dat er net afspraken zijn gemaakt met het kabinet om het toezicht beter, slimmer en efficienter te maken. Dat kan door samenwerking en betere afstemming tussen toezichthouders. Betalen voor toezicht zou dan een `verkeerd signaal' zijn.

Precedentwerking
De prikkel voor toezichthouders om efficient te werken neemt af las de kosten van toezicht niet meer op de overheidsbegroting rusten, maar automatisch door bedrijven worden betaald, stellen MKB-Nederland en VNO-NCW. Het zou een verkeerd precedent zijn naar andere departementen. Toezichthouders
worden zo ook verleid om zich te laten leiden tot financiele motieven.

Een toezichtorganisatie
Volgens de ondernemersorganisaties zouden de kosten voor inspecties omlaag kunnen als de drie toezichthouders die zich bezighouden met Brzo-bedrijven (Besluit risico's zware ongevallen) als een organisatie gaan werken. Het gaat hierbij om de brandweer, de Inspectie-SZW en de lokale overheid.