Wijziging vrijstelling `code 95' per 1 juni 2015 voor C/D rijbewijzen


In Europa moeten beroepschauffeurs elke vijf jaar 35 uur nascholing volgen om het C en/of D rijbewijs beroepsmatig te mogen gebruiken. Chauffeurs met een C en/of D-rijbewijs geboren voor 1 juli 1955, zijn tot op heden in Nederland vrijgesteld van deze nascholingsplicht.

Het bewijs van vakbekwaamheid (de zogeheten code 95) wordt bij deze groep chauffeurs automatisch op het rijbewijs aangebracht. Per 1 juni 2015 vervalt deze vrijstelling. Deze beroepschauffeurs moeten dan ook de nascholingsuren gaan volgen.

Tot 1 juni 2015 bestaat er voor deze groep chauffeurs nog de mogelijkheid om code 95 op het rijbewijs te verkrijgen via vroegtijdige verlenging of het vervangen van het rijbewijs. Daarna kan de code alleen nog worden verkregen door de nascholing te doen.

Om de code 95 te krijgen zonder de nascholing kunt u 2 dingen doen:
1. Vervanging van het rijbewijs; er wordt een nieuw rijbewijs afgegeven met dezelfde looptijd als het vervangen rijbewijs.
2. Verlenging van het rijbewijs; er wordt een nieuw rijbewijs afgegeven met een nieuwe geldigheid.

In het laatste geval moet u er wel rekening mee houden dat voor een verlenging van de categorieen C en D altijd een medische goedkeuring (middels een Eigen Verklaring) nodig is. Wij raden u dan aan om uw Eigen Verklaring voor 1 maart 2015 in te dienen bij het CBR (Centraal Bureau
Rijvaardigheidsbewijzen) wilt u voor 1 juni nog een verlenging kunnen aanvragen van uw rijbewijs zonder nascholing.