Planning Kernen in hun Kracht 2015


Inwoners, organisaties en de gemeente die samenwerken aan de versterking van de leefbaarheid van een dorp. Dat is het doel van Kernen in hun Kracht dat de gemeente heeft ingezet. Met eindresultaat dat de dorpskernen individueel en in samenwerking met andere kernen in behoeftes van de inwoners
kunnen voorzien.

Met iedere dorpskern in gesprek voor een kernplan per dorp

Per kern maken we een kernplan, iedere kern is immers uniek. De gemeente gaat daarvoor per dorpskern in gesprek over de veranderende rol van de overheid van `zorgen voor' naar `zorgen dat'. Inwoners zijn namelijk hard nodig om voorzieningen in stand te houden die zij zelf belangrijk vinden.
Antwoorden worden gezocht op vragen als: Wat is veranderd de afgelopen jaren? Welke ontwikkelingen worden verwacht? Waar vestigen we onze aandacht op? Op welke activiteiten? Wie kan wat doen? Zo kunnen onderlinge verbanden gelegd worden, waarbij verder gekeken wordt dan alleen het eigen belang
van bijvoorbeeld een vereniging. Kortom: met inwoners bepalen we wat belangrijk is voor de kern, zodat we in de toekomst bijvoorbeeld een bieb en een kerk kunnen houden, als daar behoefte aan is, door de bieb in de kerk te plaatsen.

Waar zijn we nu?

In 2014 zijn de eerste kernen bezocht: Nieuwe Wetering, Rijnsaterwoude, Kaag (samen met Buitenkaag) en Leimuiden met Bilderdam. Voor iedere kern wordt zorgvuldig de tijd genomen om tot een goed kernplan te komen. Nieuwe Wetering bijt binnenkort het spits af met een eigen kernplan, waarvan
zelfs al enkele acties zijn uitgevoerd. Vorig jaar zijn daar bijvoorbeeld verschillende planten door inwoners in de grond gezet, omdat er behoefte was aan een eigen identiteit van Nieuwe Wetering in groen.

In 2015 wordt doorgewerkt in de bovengenoemde kernen om tot een breed gedragen kernplan te komen. Hoogmade komt daar dit jaar bij. De andere vijf kernen volgen in de komende jaren.

Benieuwd naar wat is besproken en besloten in de bezochte kernen? Klik daarvoor rechts in het menu de verslagen per kern aan.

Vragen of suggesties?

Bel naar (071) 3327272 of mail naar info@kaagenbraassem.nl en vraag naar de projectleider Kernen in hun Kracht.

* Kernen in hun Kracht