Schilderswijk denkt mee in proef over welstand


De gemeente start binnenkort een proef waarbij de bewoners van de Schilderswijk meedenken over `welstand en aanverwante thema's in de wijk'. Het doel hiervan is om bewoners en ondernemers te betrekken bij het ontwikkelen van beleid over de ruimtelijke kwaliteit.

Niet van boven
B&W zien grote kansen om hen hierbij te betrekken in de Schilderswijk. "Het is een wijk met actieve bewoners en ondernemers die de bouwontwikkelingen op de voet volgen", zegt wethouder Roeland van de Schaaf. Over de nieuwe werkwijze: "Niet veel steden doen dit. We willen ontdekken hoe je op
een andere manier met welstand kunt omgaan. Het moet niet meer een bedenksel van bovenaf zijn dat op kantoor wordt bedacht."

Samenwerking
Groningen schafte al eerder de welstandscommissie af. De nieuw aangestelde stadsbouwmeester is verantwoordelijk voor de toetsing van ontwerpen aan de welstandscriteria. Bij de actualisering van het welstandsbeleid wil het college vooral samenwerken met de wijken. Het gaat dan bijvoorbeeld om
het specifieke ruimtelijke karakter van een wijk. De gemeente doet graag ervaring op met deze nieuwe werkwijze in de Schilderswijk. In de nieuwe welstandsnota stelt de gemeente nog wel de kaders op. B&W wisselen hierover binnenkort ook van gedachten met de gemeenteraad.

Gepubliceerd op: 19-02-2015 13.55 uur; Laatst gewijzigd op : 19-02-2015 13.59 uur