Gecombineerde verkiezingen op 18 maart 2015


(19-02-2015)

Woensdag 18 maart is het zover. Dan zijn de verkiezingen voor de provinciale staten en voor de waterschappen. Dit keer mag u dus niet een, maar twee keer stemmen.

Kiezers kunnen in de gemeente Bellingwedde hun stem uitbrengen voor de verkiezing van de leden van provinciale staten van Groningen en de leden van het algemeen bestuur van het waterschap Hunze en Aa's.

Stemmen in een andere gemeente?

Wilt u uw stem in een andere gemeente uitbrengen, dan moet u uw stempas om laten zetten in een kiezerspas. Een kiezerspas kunt u op twee manieren aanvragen:

1. Schriftelijk (mogelijk tot uiterlijk vrijdag 13 maart 2015). Het formulier is hieronder te downloaden. U kunt het formulier ook verkrijgen bij de gemeente.
2. In persoon bij het bureau Verkiezingen van de gemeente, Hoofdweg 2 in Wedde (mogelijk tot uiterlijk dinsdag 17 maart 2015 12 uur).

Bent u niet in de gelegenheid om zelf uw stem uit te brengen?

Kunt u zelf niet stemmen? Dan is het mogelijk om een andere kiezer voor u te laten stemmen. Dat noemen we een volmacht. Deze andere kiezer moet voor de provinciale statenverkiezingen wel in de provincie Groningen wonen en voor de waterschapsverkiezingen in een gemeente binnen het gebied van
waterschap Hunze en Aa's.

Een kiezer uit de gemeente Bellingwedde voor u laten stemmen

Als u op de dag van de verkiezingen niet zelf kunt stemmen, kunt u iemand een volmacht verlenen. Hij of zij mag dan namens u stemmen. U kunt dat op twee manieren regelen:

1. Op de achterkant van de stempas kunt u een volmacht geven aan een andere kiesgerechtigde binnen de gemeente Bellingwedde. Vul de achterkant van de stempas in. Belangrijk is dat de gemachtigde ook een kopie van uw identiteitsbewijs meeneemt naar het stembureau. Het identiteitsbewijs mag
maximaal 5 jaar verlopen zijn.
2. Een andere mogelijkheid is dat u een schriftelijke aanvraag indient bij de gemeente. Uw aanvraag moet uiterlijk vrijdag 13 maart 2015 bij de gemeente Bellingwedde ontvangen zijn. Het formulier daarvoor kunt u verkrijgen bij de gemeente of hieronder downloaden.

Een kiezer uit een andere gemeente in de provincie Groningen of uit een andere gemeente gelegen binnen de grenzen van het waterschap Hunze en Aa's voor u laten stemmen?

Wilt u een kiezer uit een andere gemeente in de provincie Groningen machtigen? Bij de verkiezing voor de provinciale staten moet degene die voor u stemt in de provincie Groningen wonen.

Bij de verkiezing voor het algemeen bestuur van het waterschap Hunze en Aa's moet de persoon die voor u stemt in hetzelfde waterschap wonen. Uiterlijk vrijdag 13 maart 2015 moet u een schriftelijk verzoek om bij volmacht te stemmen bij de gemeente Bellingwedde indienen. Het formulier daarvoor
kunt u verkrijgen bij de gemeente of hieronder downloaden.

Als u een kiezerspas heeft aangevraagd om in een andere gemeente te stemmen, kunt u deze ook overdragen aan een andere kiezer. U zet een kiezerspas dan om in een onderhandse volmacht. Voor de Provinciale Staten betekent dit dat een andere kiesgerechtigde voor u mag stemmen binnen de provincie
Groningen. Voor de waterschapsverkiezingen mag een andere kiesgerechtigde voor het waterschap Hunze en Aa's de stem voor u uitbrengen in een stemlokaal in het gebied van het betreffende waterschap.

* Model L8 Verzoek volmachtbewijs Waterschap Hunze en Aa's.pdfpdf(84,44 KB)
* Model L8 Verzoek volmachtbewijs Provinciale Staten Groningen.pdfpdf(84,34 KB)
* Model K6 Verzoek kiezerspas Waterschap Hunze en Aa's.pdfpdf(113,22 KB)
* Model K6 Verzoek kiezerspas Provinciale Staten Groningen.pdfpdf(107,04 KB)