Paasvuur? Vraag ontheffing aan bij de gemeente


donderdag 19 februari 2015

Het verbranden van afvalstoffen is verboden. Dat geldt in principe ook voor paasvuren.

Foto paasvuur Klik om te vergroten

In onze provincie kent het ontsteken van paasvuren echter een lange traditie. De gemeente wil deze traditie niet doorbreken en daarom verlenen we op bescheiden schaal ontheffing voor het aanleggen en in brand steken van paasvuren. Daar stellen we wel een aantal voorwaarden aan.

Voor 10 maart aanvragen

Als u een paasvuur wilt aanleggen moet u voor 10 maart schriftelijk ontheffing aanvragen bij het college van burgemeester en wethouders. Dat kan per post (postbus 3, 7875 ZG Exloo) of e-mail (gemeente@borger-odoorn.nl). Voeg bij uw verzoek een situatieschets van de omgeving waarop de locatie
van de paasbult duidelijk is aangegeven. Daarnaast is een schriftelijke verklaring nodig waarin de eigenaar van de betreffende grond toestemming geeft voor aanleg van het paasvuur.

Overige voorwaarden

Het is uitdrukkelijk niet de bedoeling om een paasvuur te gebruiken om afval te dumpen. Daarnaast mag er voor omstanders geen gevaar zijn en mag het milieu niet onnodig worden belast. Overigens is het stellen van voorwaarden aan paasvuren niet nieuw. Vroeger al werden hoge eisen gesteld aan de
opbouw en samenstelling van traditioneel gestookte paasvuren.

Vervolg

De ingediende aanvragen voor paasvuren worden gepubliceerd op de gemeentelijke website en in Week in Week uit. Belanghebbenden hebben daarna een week de tijd om een zienswijze over de aanvraag in te dienen. Paasvuren waarvoor geen ontheffing is verleend zijn (net als andere vuren) verboden.
Tegen overtredingen wordt streng opgetreden. De gemeente kent voor het aanleggen van een paasvuur geen subsidieregeling.











Nieuwsberichten