Gezamenlijke Drentse aanpak laaggeletterdheid


woensdag 18 februari 2015

Maar liefst 14 procent van de Drenten is laaggeletterd.

Afbeelding congres laaggeletterdheid Klik om te vergroten

Dat betekent dat zij moeite hebben met lezen en schrijven en daardoor minder goed functioneren in de samenleving. De gemeente Borger-Odoorn nam het initiatief voor een drukbezochte conferentie in Assen, waar allerlei instanties plannen maakten om samen laaggeletterdheid tegen te gaan.

Leren van elkaar

Provincie, gemeenten en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid waren op 5 februari aanwezig, net als vertegenwoordigers van bibliotheken, onderwijs, stichting Lezen en Schrijven en het Bondgenootschap voor een geletterd Drenthe Uitgangspunt is dat de betrokkenen zoveel mogelijk
gezamenlijk optrekken om laaggeletterdheid tegen te gaan. Daarbij wordt gebruikgemaakt van de ervaringen van zogenaamde taalambassadeurs: mensen die voorheen laaggeletterd waren maar inmiddels de stap hebben gezet om te leren lezen en schrijven.

Generatie op generatie

Laaggeletterdheid komt zowel voor bij kinderen als volwassenen. Omdat ouders een belangrijke rol hebben bij de taal- en leesbevordering van hun kind, zet laaggeletterdheid zich vaak voor van generatie op generatie. De aanpak zal zich dan ook mede richten op het verbeteren van de communicatie
vanuit de gemeente en de aanpak van laaggeletterdheid van ouders via de scholen. Dit naast de bestaande cursussen die worden gegeven door het Drenthe college in samenwerking met de bibliotheken.

Nieuwsberichten