Bellingwedde wil betere afvalscheiding stimuleren


(19-02-2015)

Afvalproef Blijham per april van start



Burgemeester en wethouders van Bellingwedde willen het aantal kilo's restafval verminderen. Daarom start de gemeente in april met de afvalproef `Zuiver inzamelen' in Blijham. Inwoners van het dorp kunnen vanaf dan tweemaal per maand de zak met plastic, sappakken en blik aan de weg zetten en
eenmaal per maand de grijze container. Bellingwedde verwacht dat deze maatregel resulteert in een betere afvalscheiding wat moet leiden tot minder restafval.


Minder restafval en meer grondstoffen

Het verbranden van restafval uit de grijze containers kost veel geld en is slecht voor het milieu. De gemeente Bellingwedde wil daarom zo weinig mogelijk restafval inzamelen en heeft zich tot doel gesteld om het restafval te reduceren tot 100 kilo per jaar per inwoner. Om dit te realiseren
kunnen alle inwoners sinds 1 februari van dit jaar eenmaal per maand plastic, drankenkartons en blik samen in dezelfde zak gratis bij de weg zetten.


De afvalproef

Een volgende stap is de afvalproef in Blijham. De proef bestaat uit de volgende maatregelen:

* Gedurende de proef kunnen de inwoners in plaats van tweemaal per maand, eenmaal per maand de grijze container aanbieden.
* Hiertegenover staat dat de zak met plastic, blik en sappakken elke twee weken wordt opgehaald in plaats van eenmaal per maand.
* De groene container wordt in de zomerperiode driemaal per maand geleegd in plaats van tweemaal per maand.
* Het tarief voor de lediging van de grijze en groene container blijft ongewijzigd.
* Textiel wordt gedurende de proef eens per negen weken opgehaald. Nu kunnen inwoners textiel alleen inleveren bij de daarvoor bestemde kledingcontainers.


Wethouder Lea van der Tuin: "Het is belangrijk dat inwoners hun afval beter scheiden. Met de proef in Blijham willen we onderzoeken of we de afvalscheiding met deze maatregel kunnen stimuleren. Als na de evaluatie met de dorpsraad en inwoners blijkt dat de proef is geslaagd, willen we deze
nieuwe manier van inzamelen in de hele gemeente invoeren."


Bijeenkomst

De dorpsraad van Blijham is betrokken in de voorbereiding van de afvalproef. Om alle inwoners te informeren over de proef, organiseert de gemeente binnenkort een informatiebijeenkomst voor alle Blijhamsters. De proef duurt tot aan het einde van dit jaar.
Noot voor de redactie,