Parkeergeld `achteraf betalen' voorkeur winkeliers


19-02-2015 Parkeren is in beweging en ook in Veldhoven zal er de komende jaren een andere parkeerwind' gaan waaien. Zoveel werd wel duidelijk in een beeldvormende raadsvergadering over het toekomstig parkeerbeleid.

`Belparkeren', muntloos parkeren en achteraf betalen

`Belparkeren' (met je telefoon) en andere vormen van muntloos parkeren, achteraf betalen en onder meer een ruimere openstelling van de parkeergarage Meiveld passeerden de revue.

Bij parkeerbeleid rekening houden met alle partijen

Met een presentatie maakte parkeeradviseur Paul van Loon van bureau Empaction de raad duidelijk dat er heel wat te kiezen valt. En dan met name in het Citycentrum, waar als enige plek in Veldhoven betaald parkeren geldt. "Maar er moet bij parkeerbeleid rekening worden gehouden met veel
partijen: winkeliers, hun personeel, mensen die komen shoppen of alleen naar de supermarkt willen, en bezoekers van gemeentehuis, zwembad, theater en andere instellingen."

Parkeercapaciteit geen punt, wel meer maatwerk

De parkeercapaciteit bij het Citycentrum is geen punt: er is altijd wel plaats. Wel is meer maatwerk nodig: vrijwel iedereen wil zo dicht mogelijk bij parkeren.

Ergernissen voorkomen

Overleg met de ondernemers in het Citycentrum heeft geleerd welke ergernissen het huidige parkeerregime met zich meebrengt. De grootste is wellicht het vooraf moeten
betalen, waardoor de klant bij het winkelen voortdurend op een schopstoel zit. Dat kost de winkelier omzet. Het betaalgemak kan nog een stuk beter, er mag geen beperking van de parkeerduur zijn, en het afrekenen per uur is al helemaal uit den boze: dat moet in eenheden van een minuut. Achteraf
betalen voor het parkeren - nu alleen mogelijk in de parkeergarage - staat hoog op het verlanglijstje van ondernemers en vermoedelijk ook bezoekers. Nog in onderzoek zijn zaken als het tweede uur parkeren gratis, het belonen van vaste klanten en het geven van korting door winkeliers. De
centrumsupermarkten doen dat al. En dan zijn er nog de moderne betaalmogelijkheden, die in sommige steden al zijn ingevoerd. Vooral het parkeren en betalen via een app in de smartphone lijkt toekomst te hebben.

Parkeerscenario's

Van Loon gaat nu diverse parkeerscenario's uitwerken (ook voor de blauwe zone in de Kromstraat). Eind maart wordt het voorgestelde parkeerbeleid besproken in de oordeelsvormende raadsvergadering, in april volgt een besluit.

Bekijk ook

* Lees het volledige artikel in Raadnieuws (Ahrenberger, 18 februari 2015)