19-02-2015 Persbericht OM - Verloop van geweldszaken op Saba


KRALENDIJK - In de afgelopen maand heeft Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN) en Openbaar Ministerie twee ernstige geweldsdelicten op Saba onderzocht.

In de laatste zaak, betreffende een ernstige geweldpleging in The Bottom op 31 januari, verblijven de verdachten nog steeds in voorlopige hechtenis. Zij zijn afgelopen vrijdag overgebracht naar het Huis van bewaring op Bonaire. Het gaat om M.G.H. en L.H.

In de eerste zaak, betreffende een geval van relationeel geweld rond 19 januari, is de verdachte door de rechter-commissaris op vrije voeten gesteld. Zij het onder voorwaarden. De intitalen van deze verdachte zijn P.H-N.)

Er zijn verschillen tussen deze geweldsonderzoeken.

In de zaak van P.H-N. is door het Openbaar Ministerie wel gevraagd om de verdachte langer in hechtenis te mogen houden, maar dat is door de rechter-commissaris niet toegestaan. Wel is, zo lang het onderzoek nog liep zijn paspoort ingenomen. De verdachte moest tijdens het onderzoek op Saba
blijven. Het bijzondere is ook dat zowel de verdachte als zijn slachtoffer niet op Saba wilden verblijven maar naar Canada wilden terugkeren. Het slachtoffer heeft kort na het geweld het eiland al verlaten en daarmee was de kans op herhaling klein.

Inmiddels is het onderzoek afgerond en de verdachte heeft het eiland verlaten.

Er zijn aanwijzingen dat de autoriteiten in Canada zich ook actief met de kwestie bezig houden. Daar kan ook het meest gericht worden gewerkt aan voorkoming van herhaling en eventuele hulpverlening. Overigens is de verdachte gedagvaard voor de rechter op Saba op 16 juni aanstaande.

In de zaak van M.G.H. en L.H. heeft het buitensporige geweld plaatsgevonden op de openbare weg. Daardoor is de impact op het veiligheidsgevoel veel groter. In juridische termen is er sprake van een grotere inbreuk op de rechtsorde dan bij geweld in een relatie. Die inbreuk kan een belangrijke
reden zijn voor voorlopige hechtenis. Ook leert het politie-onderzoek dat er sprake is van een langlopend conflict. Dat maakt de kans op herhaling of voortzetting van het geweld veel groter. Ook dat is een reden om de verdachten vast te houden. Een van de verdachten is al eerder veroordeeld
wegens geweldpleging.

Tenslotte is het gebruikte geweld zodanig geweest dat een gevangenisstraf die langer is dan de tijd dat de mannen in hechtenis zitten, voor de hand ligt. En het effect van straf is het grootst als die straf meteen volgt op het geweld.

Het ging in de afgelopen maand dus over geweldszaken, maar deze zaken verschillen zozeer dat zij eigenlijk niet met elkaar te vergelijken zijn.