Lantaarnpalen op zonne-energie in buitengebied Midden-Delfland


Ga direct naar het eind van de content.

Gisteren nam Hans Horlings, wethouder Openbare Werken, de eerste lantaarnpaal op zonne-energie officieel in gebruik aan de Woudseweg in Schipluiden. Hiermee zet Midden-Delfland een nieuwe stap in de verduurzaming van de straatverlichting in het buitengebied. Twee jaar geleden werd de eerste
stap gezet met de installatie van groene LED-verlichting.

Stekkerloze lantaarnpalen

Overdag worden de accu's van de Solar-lichtmasten met zonne-energie opgeladen. `s Nachts wordt deze zonne-energie omgezet in LED-verlichting. Wethouder Hans Horlings: `Dit is een prachtige innovatieve methode om Midden-Delfland CO2-neutraal te verlichten. Extra veiligheid op de weg voor onze
inwoners, zonder extra belasting voor het milieu.' Om de energie nog zuiniger in te zetten, worden de lampen in de nacht iets gedimd.

Initiatief buurtpreventie

Vanuit de buurtpreventie kreeg de gemeente het verzoek voor extra openbare verlichting in het buitengebied. Met deze, door een lokale ondernemer geplaatste, lantaarnpalen is er op duurzame wijze aan dit verzoek voldaan zonder extra milieuvervuiling of een hogere energierekening.

Op de foto vlnr: Marcel van Oosten (buurtbewoner), Hans Horlings (wethouder Openbare Werken, Carl de Vreede (Solarfield Energie Systemen)