Strategische agenda: samenwerken en kennis delen

Begin februari kwamen ruim 200 professionals uit veiligheidsregio's, het Rijk en crisis- en samenwerkingspartners bijeen in DeFabrique in Utrecht voor de werkconferentie Strategische Agenda. Veiligheidsregio Fryslan was hierbij ook aanwezig. Tijdens de conferentie werden zes thema's van de Strategische Agenda gepitcht: waterveiligheid en evacuatie, continuiteit van de samenleving, versterking risico- en crisisbeheersing bij stralingsincidenten, kwaliteit en vergelijkbaarheid, versterking bevolkingszorg en versterking samenwerken met Defensie. Tijdens werksessies zijn de conceptplannen van deze thema's verrijkt.

Samen werken aan versterking risico- en crisisbeheersing

De werkconferentie stond in het teken van samenwerking en kennisdeling. Samenwerking is van cruciaal belang bij het versterken van de risico- en crisisbeheersing in Nederland. Het gaat hierbij niet alleen over de samenwerking tussen rijk en regio, maar ook tussen regio's onderling en regio's met hun ketenpartners. Van kennisdeling moeten we leren. We moeten dan ook ons voordeel doen met de vele kennis die al aanwezig is bij alle betrokken organisaties.

Speerpunten Veiligheidsregio Fryslan

De Strategische Agenda bestaat uit zes thema's. Het thema `water en evacuatie' heeft in Fryslan prioriteit. Als waterrijke provincie werken wij nauw samen met Rijkswaterstaat en Wetterskip Fryslan om droge voeten te houden en ons voor te bereiden op hoe te handelen als het water wel over de kaden loopt. Het delen van kennis met ketenpartners, realtime informatievoorziening en het inzichtelijk maken van de gevolgen van overstromingen voor vitale sectoren en kwetsbare objecten, vinden wij belangrijk. Op basis van deze informatie kunnen door bijvoorbeeld gemeenten adviseren om bij de inrichting van een gebied rekening te houden met overstromingsrisico's. Daarnaast kunnen we onze crisisorganisatie voorbereiden. Dit doen wij onder andere door op Noord-Nederlands niveau te werken aan een incidentbestrijdingsplan stroomuitval, evacuatieplannen op te stellen en `waterveiligheid' te verwerken in onze opleidingen en oefeningen.

Saskia van den Broek, afdelingshoofd Crisisbeheersing: "Waterveiligheid en grootschalige stroomuitval zijn voor ons belangrijke speerpunten. Doordat deze thema's landelijk worden ondersteund, kunnen wij hierop aanhaken en ons voordeel mee doen. Uniformiteit vinden wij daarnaast belangrijk. Als VRF geven we hier invulling aan door het project stroomuitval op Noord-Nederlands niveau op te pakken. Dit zorgt voor herkenbaarheid en efficientie."

In het beleidsplan Crisisbeheersing heeft Veiligheidsregio Fryslan omschreven waar zij de komende periode nog meer aan wil werken om de risico- en crisisbeheersing in onze regio te versterken. Het plan ligt op dit moment ter zienswijze bij de Friese gemeenten. De punten van de Strategische Agenda komen hierin ook aan de orde. Het versterken van de samenwerking tussen de vele partijen die een rol hebben bij de fysieke veiligheid van de burger hebben wij zelfs benoemd als ons bestaansrecht en belangrijkste taak.

Meer informatie?

Meer informatie over de Strategische Agenda is te vinden op de website van het Veiligheidsberaad. U kunt contact opnemen met de afdeling Crisisbeheersing als u meer wilt weten over de Friese situatie. T: 088 22 99 111. Bron: www.veiligheidsberaad.nl