Renovatie en uitbreiding Maerlant Jan Matthijssenlaan

De gemeente Brielle wil op de voormalige schoollocatie Maerlant aan de Jan Matthijssenlaan in Brielle woningbouw mogelijk maken. Voor de herontwikkeling van de monumentale rijks-HBS is in 2014 een prijsvraag uitgeschreven.

Gezocht is naar een combinatie van ontwikkelaar/belegger en architect. Daarbij is een belangrijk criterium geweest dat met name de architect goed bekend moet zijn met de renovatie en transitie van monumenten. De gemeente Brielle is dan ook verheugd dat VolkerWessels Vastgoed BV het gebouw wil herontwikkelen in samenwerking met architect Joris Molenaar van Molenaar&Co. Ingenieursbureau IOB is penvoerder voor het project en zal de technische advisering verzorgen.

Partijen hebben uitgebreide ervaring met restauraties en renovaties. VolkerWessels heeft bij voorbeeld de Van Nellefabriek in Rotterdam in 1999 gekocht en herontwikkeld. Dit pand is recent opgenomen op de Unesco Werelderfgoedlijst. Molenaar& Co hebben onder meer de renovatie van een deel van Van Nelle, het museum Boijmans Van Beuningen (i.s.m. Walraad) en de restauratie van het monument Justuskwartier in Rotterdam op hun naam staan. IOB heeft ruime ervaring met technische advisering en begeleiding van (monumentale) transitie en renovatie opgaven, zoals bijvoorbeeld het Rijksmuseum en monumenten voor Stadsontwikkeling Rotterdam. Verder hebben Joris Molenaar en IOB ook al samengewerkt bij het project `Red de Kuip' en een onderzoek naar behoud van het monumentale pand Zuiderziekenhuis beide in Rotterdam.

Het voormalige schoolgebouw Maerlant zal met veel respect voor de bouwhistorische waarde worden her bestemd. In het gebouw komen appartementen. Hierbij wordt de structuur van het schoolgebouw bewaard en de monumentale kwaliteit gebruikt. Een appartement kan bestaan uit 1, 2 of meer klaslokalen waardoor een gedifferentieerd aanbod gerealiseerd wordt. Aan de achterzijde van het gebouw wordt een eigentijdse uitbreiding gerealiseerd. Daarin komen appartementen met uitzicht op de vesting van Brielle. De renovatie en uitbreiding zal in goed overleg met de Monumentencommissie vorm krijgen. Het gebouw heeft een prachtig voorterrein en aan de achterzijde een uniek uitzicht op de vestingwallen van Brielle. Om deze kwaliteiten te behouden en versterken wordt een landschapsarchitect ingeschakeld.

In het voorjaar van 2015 worden de plannen voor Hof van Maerlant verder uitgewerkt. VolkerWessels Vastgoed gaat daarna zo snel mogelijk met potentiele bewoners in gesprek. Daardoor kunnen de appartementen optimaal aansluiten bij de wensen van de nieuwe bewoners. De verwachting is dat medio 2016 de renovatie kan starten. Half 2017 kunnen de appartementen in het voormalige schoolgebouw bewoond worden.

Fase 2

Naast het gebouw ligt nog een groot bouwterrein waar de latere aanbouwen van de school inmiddels gesloopt zijn. De bedoeling is dat hier ca. 25 twee-onder-een-kappers en vrijstaande woningen worden gerealiseerd. Voor deze fase zijn nog geen concrete bouwplannen. Daarover komt in de loop van 2015 meer duidelijkheid.