Europeanen prijzen rol Europees Parlement in de verkiezing van Junker

Een meerderheid van de Europeanen juicht de rol van het Europees Parlement in de verkiezing van de voorzitter van de Europese Commissie toe. Dit blijkt uit het Parlemeter onderzoek 2014, onderdeel van de Eurobarometer, dat vrijdag is gepresenteerd. Een groter aantal EU-burgers heeft het gevoel dat hun stem telt bij de Europese besluitvorming.

Uit het onderzoek, uitgevoerd na de Europese verkiezingen van mei en de daaropvolgende benoeming van de Europese Commissie geleid door Jean-Claude Juncker, blijkt dat het besef van burgers over EU-zaken en het Europees Parlement is toegenomen. Kennis van het Europees parlement blijft desalniettemin gering. Het onderzoek heeft ook gekeken naar de mening van EU-burgers over de nieuwe rol van het Europees Parlement in de verkiezing van de voorzitter van de Europese Commissie. De meerderheid (63 procent) van de Europeanen beschouwt dit als een belangrijke stap voorwaarts voor de democratie in de Europese Unie.

Belangrijkste resultaten voor Nederland

In Nederland denkt 57 procent van de ondervraagden dat hun stem telt in de Europese Unie, wat ver boven het Europees gemiddelde van 41 procent ligt. 68 procent van de Nederlanders hebben recentelijk iets over het Parlement gehoord via internet, televisie en radio. Dit is een toename van 11 procentpunten vergeleken met vorig jaar. Desondanks vindt 71 procent nog steeds dat zij niet goed worden geinformeerd over het Europees Parlement. Dit neemt niet weg dat 40 procent graag zou willen dat het Europees Parlement een belangrijkere rol gaat spelen, terwijl maar 25 procent de invloed van het Europees Parlement zou willen beperken. 65 procent beschouwt het EU-lidmaatschap van Nederland als een positief iets, wat wederom boven het Europees gemiddelde van 54 procent ligt.

Achtergrond

Het Europees Parlement Eurobarometer - 2014 onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Europees Parlement. In totaal werden 27,801 EU-burgers tussen 29 november en 9 december 2014 gevraagd naar hun mening over en kennis van het Parlement en de EU als geheel. Dit jaarlijkse onderzoek geeft meer inzicht in de situatie van zowel de EU als de individuele lidstaten. Voor de volledige resultaten voor 2014, vergeleken met die van vorig jaar, kunt u de volgende website raadplegen: http://www.europarl.europa.eu/aboutparliament/en/00191b53ff/Eurobarometer.html?tab=2015_1