Bouw woonzorgcomplex in de Vledderstraat te Denekamp van start

PERSBERICHT

Dinkelland, 19 februari 2015

Bouw woonzorgcomplex in de Vledderstraat te Denekamp van start

Na jarenlange voorbereiding is er nu zicht op een concrete invulling van het braakliggende terrein aan de Vledderstraat in Denekamp.

Het terrein is menigeen al vele jaren een doorn in het oog. Het is eigendom van de woningstichting St. Joseph in Almelo (STJA). Deze corporatie heeft de afgelopen jaren diverse pogingen gedaan om een bestemming te vinden voor bebouwing van het gebied. Dat lukte niet. De crisis maakte dat er niet tot een zinvolle en verantwoorde invulling van het gebied kon worden gekomen. Daar komt nu gelukkig verandering in. STJA heeft samen met Carintreggeland en de gemeente Dinkelland een plan ontwikkeld voor een woonzorgcomplex voor mensen met een psychogeriatrische- en/of somatische aandoening. Het plan voor het woonzorgcomplex heeft een lange aanloop gehad, maar de omgevingsvergunning voor het plan is nu onherroepelijk. Er kan dus begonnen worden met de uitvoering van het plan.

Wat vooraf ging

Vanaf 2006 verwierf STJA het eigendom van een aantal kavels met woon- en winkelpanden, een hotel en een parkeerterreintje. Aanvankelijk was het de bedoeling hier winkelruimtes te realiseren met daarboven appartementen. De economische crisis en de malaise op de vastgoedmarkt zorgden ervoor dat deze plannen niet konden worden uitgevoerd. Er werd naar andere bestemmingen gezocht. Onder andere zorgorganisatie Carintreggeland toonde belangstelling voor de locatie om daarmee haar positie in dit deel van Twente te versterken. Uit onderzoek van Carintreggeland bleek dat er in Dinkelland behoefte is aan kleinschalig wonen voor mensen met psycho-geriatrische- en somatische aandoeningen. Deze behoefte zal in de toekomst alleen maar groeien. Deze groeiende behoefte ontstaat door de sterke ‘vergrijzing’ van de bevolking in de gemeente Dinkelland en omstreken. Er volgde intensief overleg met Carintreggeland over de haalbaarheid van het project aan de Vledderstraat en dat leidde uiteindelijk tot goede afspraken. Gelijktijdig werden de afspraken voor de invulling van het stedenbouwkundig plan tussen de gemeente Dinkelland en STJA vastgelegd in een exploitatieovereenkomst voor het gebied.

Het woonzorgcomplex

In nauwe samenspraak met STJA, Carintreggeland en de gemeente Dinkelland maakte architectenbureau IAA een architectonisch plan. Belangrijke uitgangspunten hierbij waren de stedenbouwkundige en architectonische kwaliteiten van het centrum van Denekamp.

Het woonzorgcomplex bestaat uit 32 woningen verdeeld over vier clusters op de begane grond. De woningen zijn bestemd voor mensen met psychogeriatrische- en/of somatische aandoeningen. Elke woning heeft een eigen zit/slaapkamer met 18m² en een badkamer met toilet. Per cluster is er een gemeenschappelijke huiskamer en een buitenterras. Daarnaast komt er een grote ruimte voor dagbesteding uitkijkend op de Vledderstraat. STJA verhuurt alle 32 woonzorgwoningen aan Carintreggeland. De verdeling en toewijzing van de woningen vindt uitsluitend plaats door zorgorganisatie Carintreggeland. Naast de 32 intramurale woonzorgwoningen voor langdurige zorg via de AWBZ worden er nog zes extramurale en volledig zelfstandige appartementen in het complex gerealiseerd. Carintreggeland kan ook voor deze appartementen zorg aanbieden via de thuiszorg. De komende periode wordt bekend of de verhuur van deze woningen door STJA of door een zorgorganisatie wordt gedaan.

Planning en communicatie

Het complex wordt gebouwd door aannemersbedrijf Niehof uit Lattrop. De bouw start dit voorjaar en neemt naar verwachting ruim een jaar in beslag. De gemeente Dinkelland heeft de bewoners van de omliggende woningen inmiddels op de hoogte gesteld van de bouwactiviteiten.

Naam

De stichting Heemkunde Denekamp is gevraagd na te denken over een passende naam voor het complex. Dat is ze goed gelukt! De naam van het woonzorgcomplex wordt Dr. Eekmanhof. Dit is een verwijzing naar een arts uit Denekamp afkomstig van Erve Eekman die in de 19e eeuw veel voor arme en zorgbehoevende mensen heeft betekend.

Einde persbericht