Particulieren steunen Het Vrije Woord

Particulieren steunen Het Vrije Woord

De Balie ziet het als haar taak en verantwoordelijkheid het vrije woord te stimuleren en vrije en nieuwe gedachten een podium te bieden. Om het vrije woord ruim baan te geven heeft De Balie een nieuw initiatief in het leven geroepen: de kring Het Vrije Woord. Sinds de lancering op 10 februari hebben vele particulieren zich achter het initiatief geschaard; inmiddels is er al een bedrag van ruim 100.000 euro toegezegd.

Met dit initiatief hoopt De Balie haar redactionele onafhankelijkheid te versterken en de invulling van haar programma te verbreden, verdiepen en internationaliseren met sprekers en events die tot nu toe niet haalbaar zijn. Ook gaat De Balie op deze manier de huidige inflatie van het vrije woord tegen. Juist nú zijn vrijheid van meningsuiting en debat van onschatbare waarde. De kring Het Vrije Woord komt tot stand in samenwerking met Stichting New Angle.

Over De Balie

De Balie heeft een eigen, vaste redactie van professionele programmamakers. Door de aard van de activiteiten die De Balie ontwikkelt zijn vrijwel alle programma's eenmalig en uniek. Aangezien De Balie nauwelijks over enig programmabudget beschikt moet er voor ieder programma apart budget worden verworven.

De programma’s bevinden zich op het grensvlak van kunst, politiek, wetenschap en maatschappij. De Balie biedt een podium aan vrije geesten met afwijkende meningen en nieuwe denkbeelden. Waar groepen zich afsluiten voor elkaar, nodigt De Balie ze uit om met elkaar in gesprek te gaan. Zodat iedereen van gedachten kan wisselen, en zijn of haar mening kan vormen over de thema’s die ertoe doen in onze samenleving.

Vrijwel het gehele programmabudget wordt uit eigen inkomsten en samenwerkingen gefinancierd. De Balie verdient meer dan 80 procent van de begroting zelf, onder meer met inkomsten uit kaartverkoop, verhuur, horeca, coproducties, samenwerkingsverbanden en projectbijdragen. Daarnaast ontvangt De Balie schenkingen van particuliere fondsen. De structurele subsidie die De Balie ontvangt van de gemeente Amsterdam bedraagt ongeveer 18 procent.

Voor meer informatie over het programma van De Balie: www.debalie.nl.

De kring Het Vrije Woord komt tot stand in samenwerking met Stichting New Angle. De kick-off werd mede mogelijk gemaakt door Insinger de Beaufort.

De programmering van De Balie wordt gesteund door de Nationale Postcode Loterij en Adessium Foundation.