Forse kritiek VVD-leden op aanpak kwestie Verheijen door partijtop

Redactie EenVandaag

19-02-2015

Forse kritiek VVD-leden op aanpak kwestie Verheijen door partijtop

VVD-leden vinden dat de partijtop van de VVD de declaratiekwestie rond Mark Verheijen verkeerd heeft aangepakt. Een ruime meerderheid (86%) van de ondervraagde leden vindt dat Rutte en Zijlstra, zodra de zaak bekend werd, direct een onderzoek hadden moeten instellen. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 550 leden van de VVD.

Rutte en Zijlstra noemden de kwestie Verheijen 'opgeblazen' en een akkefietje. VVD-jongerenorganisatie JOVD had daar kritiek op en omschreef die reactie als 'ongepast'. Acht op de tien (79%) VVD-leden zijn het daarmee eens.

Verheijen opstappen

Ook Verheijen zelf krijgt flinke kritiek. 71 Procent van de ondervraagde VVD-leden vindt dat een Kamerlid van ‘onbesproken gedrag’ moet zijn als het gaat om declaraties. Bijna een kwart (23%) vindt ook dat hij per direct moet opstappen als Kamerlid. Nog eens 60 procent stelt dat hij dat moet doen als na onderzoek blijkt dat hij onterecht heeft gedeclareerd. Slechts 13 procent vindt dat hij niet hoeft op te stappen voor deze kwestie. Verheijen heeft zijn werk nu tijdelijk neergelegd.

Integriteit binnen de VVD

Over de vraag of de VVD kritisch genoeg is naar de eigen politici als het gaat om integriteitskwesties, is de achterban verdeeld: de helft (50%) vindt van wel, vier op de tien (38%) van niet. De meeste leden (83%) vinden dat hun partij niet meer integriteitsproblemen kent dan andere partijen. Twee derde vindt wel dat de zaak Verheijen bewijst dat de VVD nog meer moet doen om de integriteit te bewaken: Er wordt aan gewerkt, maar dan moeten dergelijke zaken niet meer gemakkelijk worden weggewuifd door de partijleiding, concludeert een deelnemend VVD-lid.

Een rapportage van het onderzoek vindt u hier.

http://www.eenvandaag.nl/uploads/doc/rapportage_declaratiekwestie_verheijen_VVDleden.pdf

Om 16:00 uur in Radio EenVandaag (NPO Radio 1) en vanavond in EenVandaag presenteert Gijs Rademaker de uitslagen van dit onderzoek.

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek deden 550 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee die lid zijn van de VVD. Het onderzoek vond plaats van 17 februari tot en met 19 februari 2015. Het onderzoek werd gehouden vanaf dinsdagavond, dus voordat bekend werd dat er een aanklacht tegen Verheijen werd ingediend wegens omkoping. Vrijwel alle leden die meegedaan hebben, hebben het onderzoek ingevuld voordat bekend werd dat er een aanklacht tegen Verheijen werd ingediend.