architectuurcentrum aorta verhuist naar stadhuis

18 FEBRUARI 2015

architectuurcentrum aorta verhuist naar stadhuis

Vanaf de markante locatie Achter de Dom verhuist het Utrechtse Architectuurcentrum Aorta per 1 maart 2015 naar een nieuw onderkomen in het Stadhuis aan de Korte Minrebroederstraat. Het eveneens markante Stadhuis, rond het jaar 2000 opnieuw vormgegeven door de Spaanse architect Enric Miralles, bood tot oktober 2014 nog onderdak aan het Utrechtse stadbestuur. Na hun vertrek naar het nieuwe Stadskantoor eind vorig jaar, hebben Toerisme Utrecht en Cultuurpromotie Utrecht er hun intrek genomen. Ook Aorta houdt er vanaf 1 maart kantoor, bereikbaar vanaf de Ganzenmarkt 3.

Onveranderde rol

Ruim 18 jaar bood het monumentale gebouw Achter de Dom 14 plek aan kantoor en bezoekerscentrum van Architectuurcentrum Aorta voor informatie, exposities, debatten en lezingen. Recent was er nog de succesvolle expositie ‘Urban Flow’ te zien over de stedelijke ontwikkeling van de Domstad door de eeuwen heen. Met de verhuizing naar het Stadhuis verdwijnt die publieksfunctie. Aorta zal er weliswaar alleen kantoor houden, maar haar rol als aanjager van de discussie over het stedelijke domein en de kwaliteit van de leefomgeving blijft onveranderd. Aorta is opgericht in 1996 vanuit de gedachte historische panden in de stad te behouden. Sindsdien groeide Aorta uit tot hét onafhankelijke platform voor zowel professionals, liefhebbers, burgers, kortom iedereen die zich betrokken voelt bij ruimtelijke ontwikkeling. Met debatten, lezingen, workshops, excursies, (ontwerpend) onderzoek, films en presentaties wil Aorta de ruimtelijke ontwikkelingen en tendensen op het vlak van architectuur en stedenbouw bediscussiëren, inspireren en aanjagen. Aorta verzorgt ook architectuurrondleidingen en educatieve programma’s voor het basis- en voortgezet onderwijs. Actuele maatschappelijke ontwikkelingen zijn de aanleiding voor de activiteiten.

Waarom verhuizen?

In de loop van jaren zijn er allerlei nieuwe middelen gekomen om het publiek te bereiken. Met name de toelichtende functie van tentoonstellingen wordt deels opgevangen door de inzet van nieuwe media. Zo belichten de blogs en digitale publicaties van Aorta allerlei ontwikkelingen in de stad. Ook kiest Aorta ervoor om de resultaten van (ontwerpend)onderzoek te presenteren in de gebieden waar zij onderzoek naar doet. Zo hoeft het publiek niet de stap te maken om naar de binnenstad te komen.

‘De definitieve keuze om te verhuizen naar het Stadhuis heeft een laatste zet gekregen vanuit economische overwegingen’, licht directeur Eveline Paalvast toe. ‘Aorta is als zelfstandige stichting voor de financiering van haar programma’s grotendeels afhankelijk van giften, subsidies en fondsen zoals het Fonds voor de Creatieve Industrie. Zo is er naast een jaarlijks subsidie vanuit de gemeente Utrecht ook steun van donateurs, zoals ontwikkelaars, architecten en anderen die de inrichting van de regio Utrecht belangrijk vinden. Deze donaties zijn des te belangrijker in tijden van bezuinigingen. We leveren op ons nieuwe adres weliswaar in op vierkante meters, maar besparen daarmee flink op onze huurkosten. Ons vaste team blijft daarbij gelukkig ongewijzigd en bestaat, naast mijzelf, uit architectuurhistoricus Lindy Schuin en stadsgeograaf Rianne Pruis. Zij zijn als projectleiders mede verantwoordelijk voor de ontwikkeling en uitwerking van ons jaarlijkse programma Dit wordt samen met de programmaraad uitgedacht op basis van wat wij gedurende het jaar signaleren of vragen die wij krijgen. Het team wordt bij het uitvoeren van haar taken ondersteund door zelfstandig ondernemers en vrijwilligers.

Jaarprogramma 2015 SLIM GEZOND

Het komende jaar richt Aorta zich met haar programma op de thema’s ‘vitaal ouder worden’ en ‘mobiliteit en ruimte’. Rond dat eerste thema werd begin december vorig jaar al een verkennende eerste bijeenkomst gehouden: ‘Gouden jaren: hoe willen wij wonen als we ouder worden?’ Paalvast: ‘Deze goedbezochte bijeenkomst heeft bijgedragen aan het inzichtelijk maken van het netwerk van initiatieven en organisaties dat zich op het gebied van ouderenhuisvesting manifesteert. Dat netwerk wordt groter nu er groepen mensen zijn die graag zelf hun huisvesting willen organiseren. Bij de informatievoorziening blijkt namelijk nog een hoop te winnen. Veel discussie, ook over de rol van woningcorporaties binnen het geheel, moet echter nog gevoerd worden. Aorta zal komend jaar dan ook een serie activiteiten organiseren om vanuit het ontwerpvraagstuk verdieping aan te brengen.’ Voor wat betreft het thema ‘mobiliteit en ruimte’ zoomt Aorta in op de te verwachten ontwikkeling van het verkeer in nauwe samenhang met de inrichting van de openbare ruimte. Daarbij staat niet alleen werken en verblijven centraal, maar ook leven en gezond wonen. Paalvast: ‘En vanzelfsprekend haken ook wij aan bij het ‘Jaar van de Ruimte’, een landelijk debat over de ruimtelijke toekomst van Nederland, bijvoorbeeld rond de ‘Dag van de Architectuur’ op 20 en 21 juni. Een vol, maar zeer zeker weer interessant nieuw jaar dus!’

Architectuurcentrum Aorta | adres per 1 maart 2015: Bezoekadres Ganzenmarkt 3, Postadres Ganzenmarkt 1, 3512 GC Utrecht | E aorta@aorta.nu | T 030-2321686 | W www.aorta.nu