Defensie reageert beter op besmetting met monsternamesysteem

Nieuwsbericht | 19-02-2015 | 16:30

Militairen van 101 en 414 CBRN Verdedigingscompagnie (Chemisch, Biologisch, Radiologisch en Nucleair) kunnen vanaf nu bij een besmetting monsters nemen om te bepalen om welke stof het gaat. Daarvoor ontvingen ze vandaag in Wezep nieuwe monsternamesystemen. Defensie ontwikkelde die samen met TNO en het RIVM. Fokker bouwde ze.

Het monsternamesysteem bestaat uit een speciale shelter met randapparatuur, een ontsmettingssysteem en een monsternameset. De komende jaren worden nog meer CBRN-systemen opgeleverd.

Snel

De CBRN-eenheden nemen monsters van vaste stoffen, vloeistoffen en lucht met het nieuwe monsternamesysteem waardoor nu snel maatregelen zijn te nemen tegen een mogelijke besmetting. Het systeem is ook bruikbaar bij bijvoorbeeld terroristische aanslagen met vuile bommen, industriele branden waarbij gevaarlijke stoffen vrijkomen of ongevallen met een gevaarlijke stoffentransport.

De ministers van Defensie, Binnenlandse Zaken en Koninkrijk relaties en Justitie en maakten in 2005 afspraken over het gebruik van militaire CBRN-capaciteit bij civiele rampenbestrijdingen en crisisbeheersing. Dat leidde tot de oprichting van een tweede CBRN-Verdedigingscompagnie binnen het Commando Landstrijdkrachten.