D66 Gelderland investeer in innovatie en ondernemerschap

PERSBERICHT

D66 Gelderland investeer in innovatie en ondernemerschap

Arnhem, 19 februari 2015, D66 Gelderland heeft een plan gemaakt waarin innovatie en ondernemerschap centraal staan. D66 wil investeren in meer banen door goede ondersteuning te bieden aan alle bedrijven in Gelderland die zich inzetten voor innovatie en door het opzetten van een doorgroeifonds.

Doorgroeifonds

“Op dit moment wijzen Nederlandse banken 68% van de kredietverzoeken van MKB bedrijven af. Dat remt onze groei af en de kans op meer banen”, aldus Michiel Scheffer, lijsttrekker D66 Gelderland. Op initiatief van D66 zijn in Gelderland in 2012 revolverende fondsen opgezet. D66 wil dit instrumentarium in 2015 verder uitbouwen. D66 wil 100 miljoen toevoegen aan de fondsen voor starters en doorstarters. Nu is er in Nederland geen kapitaal beschikbaar voor doorgroeiers die de stap van 10 miljoen naar 100 miljoen euro omzet willen en kunnen maken. D66 wil dat er in Gelderland een instrument komt voor bedrijven die van kleinschalige productie naar volledige industrialisatie of van regionale markten naar wereldmarkten.

Goede ondersteuning

Het is nu ook tijd om innovatie breder te ondersteunen, vooral niet-technologische innovatie. D66 is voorstander, ook gelet op de afschaffing van Publiekrechtelijke Bedrijfsorganisaties, om structuren te ondersteunen die deze innovatie aanmoedigen en makelen naar de relevante (publieke en private) kennisaanbieders. Vooral in industrie, de bouw, de landbouw en detailhandel is duidelijk behoefte vanuit bedrijven aan deze schakelfunctie, vaak toegespitst op de eigen kenmerken van de sector.

Michiel Scheffer  presenteerde het plan bij de opening van het ARTEZ Centrum voor Expertise “Future Makers in Fashion & Design”. “Dit is een voorbeeld dat ondernemerschap, creativiteit en maakindustrie aan elkaar koppelt. D66 is voorstander van kruisbestuiving tussen creativiteit en industrie omdat juist daardoor banen ontstaan. Ontwerp het in Gelderland en maak het in Gelderland”

Door te investeren in innovatie en ondernemerschap te stimuleren kunnen de 200.000 Gelderlanders die de trein, de bus, de fiets of de auto nemen om in een andere provincie te gaan werken in eigen provincie werken.

Gelderland moet niet alleen een mooie woonprovincie zijn, maar ook weer een werkprovincie worden.

Einde Persbericht

D66 Gelderland: Investeer in Innovatie en Ondernemerschap

Elke dag nemen 200.000 Gelderlanders de trein, de bus, de fiets of de auto om in een andere provincie te gaan werken. Voeg daar 80.000 mensen bij die een baan zoeken en je hebt in totaal ongeveer 300.000 mensen die graag in Gelderland blijven wonen maar die nog liever hier een baan of een onderneming hebben.

Meer werk is niet een kwestie van herverdelen van werk en ook niet van banenplannen. we moeten eerst welvaart maken voordat we hem verdelen. Dat vraagt om een groeiagenda. 300.000 mensen helpen hun ambities in Gelderland te vervullen is een zaak van lange adem. In Den Haag waar hervormd moet worden, in Gelderland waar geïnvesteerd kan worden. Daarom telt uw stem dubbel op 18 maart.

Dat is nodig want Gelderland, komt samen met Europa uit de zwaarste economische crisis sinds 1945. Zelfs met een broos herstel zitten we nog onder het niveau van 2009. Maar die crisis maakt ook duidelijk dat het groeimodel dat we sinds 1989 hebben gevolgd niet meer werkt. Financieel kapitalisme, winst maken via schulden en speculatie met onroerend goed hebben de basis voor de crisis gelegd. Speculeren en rentenieren leveren geen welvaart op. We zullen moeten investeren in weer echt werken en toegevoegde waarde creëren.

D66 Groei agenda

Groei zal duurzaam zijn of hij zal niet zijn. Meer van hetzelfde is niet wat aansluit bij de vraag. Consumenten gaan meer biologisch eten en vervangen hun vlees. Burgers wekken eigen energie op: ze gaan het eigen dak op of werken samen in coöperaties. Consumenten willen meer maatwerk en kopen on-line. Hergebruiken en herstellen is even waardevol als nieuw aankopen en delen van bezittingen als huis of auto is het nieuwe hebben. Bedrijven bieden oplossingen in plaats van machines, diensten in plaats van producten. Bedrijven ontdekken dat besparen op energie winst oplevert, dat de circulaire economie - door recycling- kosten bespaart.

Geef Nieuwe Economie de Ruimte

D66 wil die nieuwe economie de ruimte geven. Dat kan door regels weg te nemen maar ook wetgeving beter te handhaven. Dat kan door nieuwe infrastructuur, maar dat is niet perse meer asfalt, eerder breedband internet. En dat kan door kennisdeling en –ontwikkeling tussen sectoren en tussen generaties. D66 ziet Gelderland als proeftuin, maar wel een proeftuin waar ondernemen in harmonie met natuur moet plaatsvinden. De proeftuin staat open naar de wereld, want we verdienen steeds meer in het buitenland. Export zal de groei trekken: dat begint in Kleve maar dat gaat door tot California en Singapore. Ook is de trend om productie terug te halen van Oost-Azie naar bijvoorbeeld Oost-Gelre. Door 'reshoring' kunnen klanten sneller en op maat bediend worden. Dat betekent talen spreken en open staan voor andere culturen, ook op de werkvloer.

Overwin de belemmeringen

Om een groeiagenda te realiseren moeten belemmeringen overwonnen worden. De eerste belemmering is gebrek aan kapitaal. Door verliezen tijdens de crisis hebben bedrijven op hun eigen vermogen ingeteerd. Ze zijn hun groeivermogen kwijt. Door reorganisaties en vacaturestops zijn ervaren krachten vertrokken en is verjonging uitgesteld. Betere aansluiting van onderwijs op arbeidsmarkt is dus noodzakelijk. Het aantrekken van nieuw personeel wordt nog eens bemoeilijkt door de hoge belasting op arbeid en hoge arbeidskosten voor werkgevers. Tenslotte is de overheid niet meegegroeid met ondernemingen. De overheid werkt nog vaak verkokerd: dat geeft traagheid daar waar bedrijven wendbaar moeten zijn. Kortom D66 staat voor een agenda van hervormingen en investeringen.

Versterk het Gelderse DNA

Nieuwe groei komt niet door hulp van buiten, het komt voort uit eigen kracht. In Gelderland zijn de sectoren die onze economie opstuwen de maakindustrie, de landbouw en voedingsindustrie, en ook in toenemende mate de kennis en jonge talenten afkomstig vanuit onze twee universiteiten Wageningen en Nijmegen. Ook is Gelderland de grootste toeristische provincie van Nederland. Natuurlijk is Gelderland ook het belangrijkste doorvoergebied tussen Rotterdam en Europese achterland, maar dat heeft alleen economische waarde als het transport ook waarde toevoegt.

Vakmanschap door Meesterschap: Industrie

Gelderland is de tweede industriële provincie van Nederland, na Noord-Brabant en vóór Overijssel. Daarmee is Gelderland een uitloper van de Rijnlanden waar in elk dorp een wereldtopper in een niche te vinden is. De industrie in deze drie provincies is sterk onderling verbonden (chemie, high-tech-systems en materials, food en health). Daarom is D66 voor de ontwikkeling van een gezamenlijke visie van deze drie provincies om samen sterk in Den Haag en Brussel te staan. Een gezamenlijke visie op industrie en vakmanschap betekent vooral toegang tot de publieke én private kapitaalmarkten en goede aansluiting van onderwijs bij arbeidsmarkt.

Landbouw: samenwerking voor toegevoegde waarde

Landbouw is een belangrijke drager van de economie van het buitengebied. Landbouw moet opereren binnen de belemmeringen van een dicht bevolkt land waarin lucht- en waterkwaliteit en biodiversiteit geborgd moet worden. De Nederlandse landbouw is in de afgelopen eeuw buitengewoon innovatief en efficiënt geweest. Maar de rijke erfenis is geen garantie voor rendementen in de toekomst.

De landbouw zal niet zozeer efficiënter moeten werken (hetzelfde voor minder kosten), maar meer waarde moeten creëren tegen lagere belasting van de omgeving. Dat betekent inzetten op nieuwe gewassen en rassen, op streekproducten, op kwaliteit en diversiteit, op neerwaartse integratie en uitschakeling van tussenstappen in de waardeketen. Dat vereist samenwerking tussen bedrijven en ondersteuning in de koppeling met kennisdragers. D66 wil dat revolverende fondsen ook voor de landbouw beschikbaar komen: voor nieuwe producten, markten en nieuwe duurzame productiemethodes.

Toerisme

Gelderland is de belangrijkste provincie van Nederland. met ruim 3 miljard euro aan bestedingen is toerisme en recreatie een belangrijke drager voor de Gelderse economie. Nu is wel 97,5% van deze bestedingen door Nederlanders. Buitenlandse toeristen weten wel de weg naar het Loo, het Kroller Muller en de slag bij Arnhem te vinden, maar dat vertaalt zich niet in overnachtingen. De kwaliteit van de overnachtingsgelegenheden is veelal onder het gevraagde niveau. Het aanbod is aan vernieuwing toe, waarbij vooral buitenlandse toeristen verleid moeten worden hier langer te blijven. Gelderland moet zich inspannen om het aanbod te versterken en te bundelen. Samenwerking tussen Kroller-Muller het nieuwe Museum voor Magisch Realisme in Gorssel en Ruurlo en de Villa Mondriaan zijn een kans. Het beter ontsluiten van het erfgoed van de slag bij Arnhem via de Europese ‘Liberation Route’ is absolute noodzaak. De provincie zet in op sleutelprojecten, vernieuwing en meer samenwerking in het toeristisch aanbod.

Meer Banen = Innovatie

Innovatiekiemen

Innovatie ontstaat door nieuwe start-up bedrijven, in bestaande bedrijven en door (projectmatige) samenwerking tussen nieuwe partners. Innovatie kan technologisch zijn, maar ook in ontwerp, marketing, dienstverlening, logistiek en distributie. Soms zal innovatie radicaal zijn: door doorbraaktechnologieën. Vaak zal innovatie incrementeel zijn: stap voor stap bijvoorbeeld in wisselwerking met leveranciers en afnemers. Gelderland heeft een infrastructuur om bottom-up innovatie te bevorderen, via de Regionale Centra voor Technologie. Hun focus is echter op technologische innovaties, zeker belangrijk, maar dat dekt niet hele lading. Het is nu ook tijd om innovatie breder te ondersteunen, vooral incrementele combinatie en combinaties van technologische en niet-technologische innovatie. D66 is voorstander, ook gelet op de afschaffing van Publiekrechtelijke Bedrijfsorganisaties zoals het Hoofdbedrijfschap Ambachten, , om structuren te ondersteunen die deze innovatie aanmoedigen en makelen naar de relevante (publieke en private) kennisaanbieders. Vooral in industrie, de bouw, de landbouw en detailhandel is duidelijk behoefte vanuit bedrijven aan deze schakelfunctie, vaak toegespitst op de eigen kenmerken van de sector.

Ondernemerschap en kruisbestuiving

Innovatiekiemen vragen niet om technologische kennis die bijvoorbeeld via een initiatief als Gelderland valoriseert beschikbaar komt. Ook is ondernemerschap nodig. Dat wordt bijvoorbeeld via IkStartSmart ondersteund en door netwerken van ZZP'ers. D66 wil deze initiatieven versterken waarbij de betrokkenheid van ervaren ondernemers wordt meegenomen. Verbindingen tussen grote en kleine bedrijven worden aangemoedigd, bijvoorbeeld in uitbestedingrelaties. Daardoor wordt de Gelderse economie robuuster. D66 wil vooral initiatieven vanuit de ondernemers aanmoedigen. Bij bewezen draagvlak en succes mogen bestaande initiatieven, zoals Valleys en Clusters, voortgezet worden. De valley's (Food, Health, EMT en Creatieve industrie) zorgen voor kruisbestuiving binnen topsectoren. Ervaringen opgedaan door deze initiatieven moeten gebruikt worden om het beleid te voeden. De Provincie Gelderland richt zich in haar eigen activiteiten vooral op het organiseren van kruisbestuiving tussen sectoren.

Kapitaal voor bedrijven

In de afgelopen vier jaar heeft Gelderland ervaring opgedaan met de inzet van participaties en leningen. Dat was hard nodig. Nederland zit in de achterhoede als het gaat om kredietverlening aan het MKB: 68% van de aanvragen wordt door banken afgewezen. Dat is vijf keer meer dan in het naburige Duitsland. Op initiatief van D66 zijn in Gelderland in 2012 revolverende fondsen opgezet. D66 wil dit instrumentarium in 2015 verder uitbouwen. D66 wil 100 miljoen toevoegen aan de fondsen voor starters en doorstarters, van vouchers tot aan investeringskapitaal (IIG) voor innovatieve doorgroeiers. Op deze manier wordt het instrument verankerd voor de komende 10 jaar, omdat de eerste participaties en leningen in de komende vier jaar terugbetaald worden.

Er is in Nederland echter geen kapitaal beschikbaar voor doorgroeiers die de stap van 10 miljoen naar 100 miljoen omzet willen en kunnen maken. D66 wil dat er in Gelderland een instrument komt voor bedrijven die van kleinschalige productie naar volledige industrialisatie of van regionale markten naar wereldmarkten. D66 stelt voor om met 100 miljoen euro een fonds te voeden via het Dutch Venture Initiative voor doorgroeiend MKB met een potentie voor werkgelegenheid in Gelderland. Daarbij wordt voorrang gegeven aan industrie vanwege de werkgelegenheidspotentie. D66 wil voor dit initiatief samenwerking zoeken met de provincies Overijssel en Noord-Brabant. Door meer samenwerking komt meer innovatie.

Duurzame Groeigarantie

D66 stelt voor de bestaande regeling voor MKB Krediet te verbreden naar een Garantiestelling Duurzame Investeringen. Bedrijven zoeken naar energiebesparking, beter gebruik van afval of mogelijkheden om recyclage in te zetten als grondstof voor nieuwe producten. Investeringen in duurzame technologie vragen vaak lange adem, en kennen enige technologisch risico. Ook bedrijven die dichtbij natuurgebieden werken, zoals in de uiterwaarden moeten ook vaak duurzame investeringen doen. Banken willen wel leningen verschaffen maar doen dat pas als een garantie staat. D66 Gelderland stelt voor om tot een maximum van 100 miljoen garanties af te geven voor duurzame investeringen voor Gelderland.

Proeftuinen en broedplaatsen

Innovatie kan niet zonder een veeleisende markt die ook innovatie aanmoedig. Dat kan soms door regelgeving vooral als het gaat om duurzaamheid en veiligheid. Het moet zeker door innovatieve aanbesteding. Gelderland mag van D66 niet voor een dubbeltje op de eerste rij, maar net als met het nieuwe provinciehuis kiezen voor de meest duurzame oplossing op lange termijn. Dat mag ook gelden voor wegen, openbaar vervoer, grondwerken en ICT. Bevorder proeftuinen om nieuwe technologie onder echte omstandigheden te testen, zoals met de onbemande auto's tussen Ede of Wageningen of de inzet van biogas of waterstof in het OV. Broedplaatsen voor innovatie worden bevorderd. Dat zijn vaak bedrijfsverzamelgebouw dichtbij de universiteiten waar startende bedrijven gebruik kunnen maken van faciliteiten van de Universiteiten. Maar ook creatieve ondernemers die een verrijking van de binnenstad kunnen zijn worden bevorderd. Dat kan in beide gevallen met een lagere huur door een investering met revolverende fondsen en door minder regels voor een locatie. Broedplaatsen zijn plekken waar nieuwe ondernemingen kunnen beginnen en nieuwe combinaties kunnen ontstaan.

Bedrijfsterreinen

In de afgelopen twintig jaar is fors geïnvesteerd in bedrijfsterreinen zodat er nu overcapaciteit is ontstaan. In de komende periode is een herstructurering nodig waarbij concurrentie tussen bedrijfsterreinen vermeden moet worden. Ook kunnen er nieuwe functies aangetrokken worden. Voor D66 is het uitgangspunt dat watergebonden bedrijfsterreinen primair bestemd moeten worden voor productieactiviteiten waarvoor aan en afvoer over water nodig is. Bedrijven die veel energie gebruiken moeten zo veel mogelijk gebundeld worden op bedrijfsterreinen met beschikbare aardwarmte. D66 wil initiatieven bevorderen om energie - vooral warmte- op bedrijfsterreinen beter te benutten.

Samenvattend: De D66 Kernpunten voor meer banen:

 Verbreed het economisch beleid: bevorder ondernemerschap en kruisbestuiving

 Versterk de revolverende middelen met een faciliteit voor doorgroei en duurzame bedrijfsinvesteringen

 Versterk broedplaatsen op bevorder duurzame bedrijfsterreinen D66 Gelderland, Arnhem 19 Februari 2015.