Ondertekening convenant over de werkwijze Sociale Teams

Ondertekening convenant over de werkwijze Sociale Teams

PERSBERICHT

Slochteren, donderdag 19 februari 2015

De werkwijze en de omgang met privacygevoelige gegevens in de Sociale Teams worden formeel vastgelegd in een Convenant Sociaal Team. Op 20 februari ondertekenen de gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde (HSSM) en de zorgorganisaties deze convenanten per gemeente.

Met ingang van 1 januari 2015 gaan de gemeenten over ondersteuning en zorg voor alle inwoners. De ondersteuning is zo dicht mogelijk bij de mensen, met Sociale Teams. Het voordeel van het Sociale Team is dat problemen van inwoners in samenhang aangepakt worden en zoveel mogelijk door een persoon.

Door de samenwerking kunnen de zorgorganisaties en de gemeenten in de sociale teams betere ondersteuning regelen en is er minder sprake van bureaucratie. Ook wordt een belangrijke stap gezet in de waarborging van privacygegevens voor inwoners in de HSSM-gemeenten.

Alle partijen zijn blij met de afgesproken werkwijze. Ze willen hiermee minder langs elkaar heen werken en mensen moeten er op kunnen vertrouwen dat de Sociale Teams zorgvuldig omgaan met persoonlijke gegevens.

Binnen de Sociale Teams werken verschillende hulpverleners uit verschillende organisaties met elkaar samen, zoals maatschappelijk werkers, jeugdhulpverleners en Wmo-consulenten. Samen met die ondersteuner van het Sociaal Team kijken inwoners hoe ze zelf hun problemen kunnen oplossen en of ze daarbij hulp van de gemeente nodig hebben. Per gemeente zijn de volgende zorgpartners onderdeel van de sociale teams.

In Hoogezand-Sappemeer: BWRI, De Zijlen, gemeente Hoogezand-Sappemeer, GGD, Kwartier Zorg en Welzijn, Lentis, Lentis/Jonx, Mee Groningen, Noorderbrug, NOVO, TSN Thuiszorg, GKB en Zonnehuisgroep Noord.

In Slochteren: Leger des Heils, Verslavingszorg Noord Nederland, Zonnehuisgroep Noord, Accare, Mee Groningen, GGD en Kwartier Zorg en Welzijn.

In Menterwolde: Zonnehuisgroep Noord, GGD Groningen, Kwartier Zorg en Welzijn, Mee Groningen, Accare.