Koning bezoekt Nederlandse militairen in Mali

Nieuwsbericht | 19-02-2015 | 17:17

Koning Willem-Alexander is vandaag en gisteren bij de Nederlandse troepen in Mali geweest. Ongeveer 450 militairen zijn in het West-Afrikaanse land gestationeerd voor VN-missie Minusma. De koning sloot zijn bezoek af in de hoofdstad Bamako, op bijna 1.000 kilometer afstand van Gao waar hij het eerst was.

Contingentscommandant kolonel Stephan Kooijman ontving de koning en leidde hem rond over kamp Castor waar hij uitleg kreeg over taken van verschillende eenheden en de manier waarop ze die uitvoeren.

Koning in Mali

Zo werd de koning uitvoerig geinformeerd over de hoofdtaak: het verzamelen van inlichtingen waardoor commandant Minusma zijn eenheden effectief en efficient kan inzetten. Niet alleen militairen vergaren die belangrijke informatie, ook Apache gevechtshelikopters doen dat, die daarnaast grondtroepen ondersteunen, mocht een situatie daar om vragen.

Chinooks

De meerwaarde van de Chinook transporttoestellen kwam eveneens aan de orde. Deze helikopters verplaatsen niet alleen militairen, maar zijn ook al van nut geweest tijdens verschillende medische evacuaties van coalitiepartners en Malinezen. Koning Willem-Alexander sprak verder met militairen die verantwoordelijk zijn voor de logistiek.

Koning in Mali

Koning Willem-Alexander mee op verkenning.

'Ze doen belangrijk werk'

Het bezoek van de koning bleef niet beperkt tot bij eenheden binnen de hekken. Buiten de kampomheining trof hij leden van de Nederlandse Special Operations Land Task Group. Zij voeren primair verkenningen uit over grote afstanden en vergaren daarbij inlichtingen.

Bij het vertrek uit Gao stak de koning zijn waardering niet onder stoelen of banken: "Ik ben trots op onze Nederlandse militairen hier in Mali. Ze doen belangrijk werk voor VN-missie Minusma en dat onder zware omstandigheden bij een temperatuur van boven de 35 graden."

Minusma-hoofdkwartier

In de Malinese hoofdstad Bamako eindigde het bezoek. Na een ontvangst door president Ibrahim Boubacar Keita ging Koning Willem-Alexander nog naar het hoofdkwartier van Minusma waar het internationale inlichtingenorgaan is ondergebracht, de zogenoemde All Sources Information and Fusion Unit. Deze inlichtingenunit, onder leiding van de Nederlandse kolonel Peter Loukes, stuurt de inlichtingenoperatie aan en analyseert de informatie.